Ve Skotsku šlo o víc. Podobnou debatu bychom potřebovali i v Česku, myslí si Lubomír Zaorálek

Skotové rozhodli v referendu a Skotsko podle výsledků hlasování zůstává součástí Spojeného království. Proč je to podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka dobrá zpráva?

„EU řeší různé problémy. Pracujeme na sjednocení pozice,“ popisuje potřebu jednoty s tím, že nezávislost Skotska by mohla toto budování jednoty zkomplikovat. Skotové podle něj hlavně vyjádřili nesouhlas s vývojem Velké Británie.

„Skotsko je jiné. Klade daleko větší důraz na boj s nerovností a na budování sociálního státu,“ připomíná. Navíc dodává, že ve Skotsku šlo také o to, jak se bude celá společnost dál vyvíjet. „A to je debata, kterou bychom potřebovali i v Česku,“ domnívá se Lubomír Zaorálek.

Čtěte také

Moderátorka Helena Šulcová se Lubomíra Zaorálka ptala také na dohodu o přidružení mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Pro tu nehlasoval například Jan Keller, a to vůbec jako jediný sociální demokrat Evropského parlamentu. Podle něj by bylo lepší uzavřít smlouvu až s nově zvoleným ukrajinským parlamentem. „Dohoda na Ukrajině je nesnadná. Podpora smlouvy o přidružení přispívá k uklidnění situace,“ uvažuje Lubomír Zaorálek.

Jak vnímá hlasování Jana Kellera? A panuje na Ukrajině skutečně příměří? Také to jste mohli slyšet po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio