Vznikne v Evropě nová železná opona? „Migranti utíkají před tím, čeho se bojíme i my,“ říká ředitel Centra pro integraci cizinců

Ministři vnitra Evropské unie se nedokázali shodnout na přerozdělení uprchlíků, kteří tak nadále zůstávají v nedůstojných podmínkách. Podle ředitele Centra pro integraci cizinců Vladislava Güntera se ale EU dříve nebo později domluví.

„Buď budujeme společný prostor, který je založený na kooperaci – když jeden stát má problém, tak je tu dalších 27, které by mu měly pomoci. To je základní princip fungování jakéhokoliv společenství. Proč by tak neměla fungovat EU v oblasti třeba uprchlické,“ míní.

Příliv uprchlíků by podle něj šel zastavit leda tím, že by se z Evropy stala pevnost, obehnala by se drátem a potápěly by se lodě. „Takový krok by znamenal totéž, co železná opona před 25 lety,“ dodává.

Čtěte také

Připouští ale, že krátkodobá opatření, kdy nějaký stát situaci nezvládá, mohou být na místě, ale nelze na tom stavět migrační politiku EU do budoucna. „Ta musí být sestavena z mnohem sofistikovanějších nástrojů než stavění plotů,“ upozorňuje.

K takovým nástrojům například patří to, že by EU měla lépe vystupovat v zahraniční politice a vyvinout účinnější tlak i v regionech, kde vznikají problémy – stabilizovat země, odkud migrace přichází.

Vladislav Günter byl hostem moderárotky Heleny Šulcové

Přílišný strach vede k nesnášenlivosti

A co se týče přijímání uprchlíků v Česku, tak zmiňovat bezpečnostní rizika je nadbytečné, neboť existují poměrně přísné azylové procedury. „Lidé zpravidla utíkají před tím, čeho my sami se bojíme,“ říká s tím, že spojovat uprchlickou politiku s bezpečnostní je primárně nespravedlivé.

„Místo abychom pomáhali lidem, kteří jsou obětmi, tak řešíme, aby nebyli nebezpeční pro nás. To vyvolává pocity, že nebezpečný je každý, a takový strach vede k nesnášenlivosti a napadání lidí, kteří si to nezaslouží,“ vysvětluje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio