Pod Čo Oju se najdou i dojemné příběhy. Účastníky expedice navštívil horolezec, kterému dva členové loni zachránili život

3. říjen 2016

Ve výpravě jsou i dva držitelé ceny Fair Play za rok 2015 – Mirka Jirková a Honza Trávníček. Loni pod vrcholem osmitisícovky Manáslu zachránili život dvaapadesátiletému Francouzi Jean-Lucovi. Před pár dny se zachránci a zachráněný potkali v základním táboře pod Čo Oju.

„Já jsem ho nepoznal. My jsme prošli kolem něj nahoru, a když se k tobě najednou někdo přihrne a začne plakat, tak to je nečekané,“ říká Honza Trávníček. „Bylo to strašně moc silný - když ho vidíš ve stavu, kdy není schopný promluvit, otevřít oči a pak se ti najednou vrhne kolem krku,“ dodává Mirka Jirková.

Jenže oni dva se snažili loni na Manáslu zachránit horolezce dva – Jeana Luca a Zoltána. „Abychom udrželi při životě přes noc oba a druhý den jim nějak pomohli dolů, tak se nám bohužel povedlo zachránit jen Jeana Luca. Byl tam celý tým Čechů, kteří se snažili pomáhat. Ten příběh je dost složitý,“ vzpomíná Honza Trávníček.

Jak ale člověk po příchodu do tábora ve výšce 7 400 metrů přijde na to, že někdo cizí potřebuje pomoct? Mirka Jirková vzpomíná, že Zoltán seděl v otevřeném stanu v tričku a s holýma nohama a ostatní už kolem něj šermovali s injekcí. Byl tedy nějakým způsobem při vědomí.

Zachráněný Jean Luc přišel do společenského stanu české expedice na návštěvu. Honza Trávníček mu ukazoval fotografie z loňského Manáslu. Protože si Jean Luc v důsledku výškové nemoci nepamatoval skoro nic, překvapila ho fotografie, na které odchází od stanu s mrtvým spolulezcem Zoltánem. Když ji viděl, rozplakal se.

Co ho přimělo se vrátit do hor? „Chtěl jsem Čo Oju vylézt na Zoltánovu památku. Dostal jsem se do druhého výškového tábora. Teď uvidím, jak dál.“ I takové příběhy se najdou pod Čo Oju.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio