Vojtěch Dyk prý musí zhubnout. Bude natáčet nový film

„Oproti všem nástrojářům mám výhodu – svůj nástroj nosím v hrdle a pořád si zpívám a trénuji,“ vysvětluje zpěvák a herec Vojtěch Dyk. A v roce 2015 mu takový trénink přijde vhod – plánuje velké jarní turné s brněnským B-Side Bandem. Ale také se musí připravovat fyzicky, bude totiž točit film, ve kterém si zahraje roli hudebníka Petra Nováka. „Musím začít hubnout,“ říká.

Na koncertech často improvizuje, a právě kapela B-Side Band je pro něj velkou výhodou. „Když kapela funguje a lidé hrají s radostí, mají společnou energii, tak se dá improvizovat ve více lidech,“ nastiňuje.

Improvizace je vlastně takovou soustavou otazníků. „Stále se na něco ptáte, každý otazník nabízí další. A když se ptáte, tak nemůžete nic zkazit,“ říká. A kdy taková improvizace končí? „Je to něco jako u orgasmu, který také poznáte. Ale jde spíše o duševní orgasmus, nepocítíte ho na těle, jako spíše na srdci, že něco vyvrcholilo a že to bylo něco jemnohmotného, “ podotýká.

Čtěte také

Chystané koncertní turné bude spíše klubovou záležitostí v prostorách kolem tisíce lidí. „Stálým hostem turné bude Michal Žáček, ale na pražský koncert se snažím dostat polskou jazzovou zpěvačku Annu Mariu Lopek,“ přibližuje.

Nová kapela s muzikanty ze zahraničí

Chystaný film o zpěváku a skladateli Petru Novákovi by se měl jmenovat Den štěstí. „Ve filmu budu zpívat, ale nemůžu o tom moc mluvit,“ nastiňuje s tím, že film nekončí šťastně, protože Petr Novák zemřel na totální vyčerpání organizmu.

Vojta Dyk na Radiožurnálu

A jak se mu hrálo po boku Tomáše Kluse v pohádce Tři bratři? „Stejně jako před ním a za ním, prostě krásně. Doma naší synové se na pohádce Tři bratři stali tak závislí, že už nám naštěstí nefunguje DVD, které je tak poškrábané, že už nejde,“ usmívá se.

Do budoucna také přemýšlí o nové kapele. „Na podzim se budeme průběžně setkávat, a jestli něco vznikne, tak to bude příští rok,“ říká. Hodně lidí bude ze zahraniční a ani on sám zatím netuší, o jakou muziku půjde. „Nejsem ten typ, který by měl hotové písničky. Hlavní práce bude, až se setkáme všichni dohromady,“ dodává.

Audio záznam rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio