Václavské náměstí není pěknou výkladní skříní Prahy. Brno je opět napřed, konstatuje urbanista

5. květen 2015

Václavské náměstí – výkladní skříň metropole, to je výstava, která se objeví v centru Prahy. Autor expozice architekt a urbanista Petr Kučera uznává, že v něm procházka po tomto náměstí probouzí spíš smutek, jak přiznal v rozhovoru Hosta Radiožurnálu s moderátorkou Lucií Výbornou.

Když se však podíváme na Václavské náměstí pozitivně, uvidíme podle něj i hezká místa a zákoutí. Stačí se ovšem podívat na staré fotografie, které ukazují podobu Václavského náměstí za první republiky a 50. a 60. let. „Tehdy to byla prestižní adresa s kavárnami, kiny. Šlo o srdce státu,“ přibližuje Petr Kučera.

Za změnu podoby Václavského náměstí může podle Petra Kučery především metro, které z tohoto místa udělalo pouhý přepravní uzel. „Kdysi tu byly tři trolejbusové linky a také tu jezdily tramvaje,“ potvrzuje.

Mezi odborníky i laiky se rozhořel spor. Je Václavské náměstí spíš rušný bulvár, nebo náměstí pro lidi? Cesta je podle Petra Kučery někde uprostřed. „Může to být místo pro všechny, protože tomu tak vždy bylo,“ vysvětluje a dodává: „Třeba náměstí Republiky nebo pražský Anděl funguje bez problémů – potkávají se tam chodci, tramvaje i auta.“

V dolní části Václavského náměstí byla v roce 2012 zřízena pěší zóna, která však nefunguje. „Lidé se po ní stále bojí chodit a pohybují se spíš při domech. Ulice pak vypadá spíš jako parkoviště,“ konstatuje Petr Kučera. A když má uvést příklad dobré koncepce veřejných prostor, uvádí Brno, které upravilo svá náměstí. „Brno je opět napřed,“ tvrdí.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.