České hospody aneb Špína, hnus a arogance. Opravdu víte, kde jíte?

19. červenec 2015
Glosa Pavla Maurera

Jdete do restaurace, pohodlně se usadíte a vybíráte z menu, zatímco v kuchyni se může dít spousta věcí, o kterých je snad lepší nevědět. Milovník dobrého jídla Pavel Maurer se zamýšlí nad kontrolami stravovacích zařízení.

Věřte tomu, nebo ne, ale podle posledních zpráv, které jsem dostal z Informačního centra bezpečnosti potravin, bylo k dnešnímu dni uzavřeno 147 provozoven veřejného stravování.

Pracovníci Statní zemědělské a potravinářské inspekce objevili v kuchyních zašlou špínu, trus hlodavců, zkažené potraviny nebo katastrofální způsoby přípravy jídla.

Dále pak odhalili zanedbání základních technologických postupů při rozmrazování nebo ohřívání polotovarů a také třeba používání nevyhovujících skladových prostor pro suroviny.

Dělá se mi z toho všeho špatně. Mám bujnou fantazii, a tak si představuji, kolik je asi v naší zemi dalších hygienicky nepřijatelných podniků, o kterých vůbec nevíme. Chodíme tam, jíme jídlo a netušíme, co se v kuchyni vlastně odehrává. Všechno se zkontrolovat nedá. A kolik podniků asi dále přežívá na hranici špíny, hnusu, amatérismu a arogance?

Čtěte také

Málokdo si uvědomuje, že pro inspektora je to docela hodně práce a odpovědnosti než jen tak zavře provozovnu. Je to poměrně složitý proces. Inspektor si je vědom, že několik lidí přijde kvůli jeho rozhodnutí o práci, dobře také ví, že i on musí napsat perfektní obhajobu svého rozhodnutí a že může být vystaven velké kritice, když se rozhodne špatně nebo unáhleně.

Když totiž přivře nad provozovnou oči a půjde dál, bude mít za svůj plat odškrtnuto, nemusí tolik pracovat a navíc se zbavuje rizika zásadního rozhodnutí. Zavřít někomu hospodu, to není jen tak.

hamburger

Přesto se to děje a já jsem tomu nesmírně rád. Jde přece o naše zdraví a někdy dokonce i o životy. V některých zemích jsou za vědomé vaření ze zkažených surovin velmi přísné tresty a dokonce i vězení.

Osobně bych klidně hlasoval pro zákon, že každý, kdo úmyslně poruší hygienická pravidla, ať osobně zkonzumuje úplně všechno, co podvratně uvařil a nabídl veřejnosti. Věřím, že si dá příště pořádný pozor.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio