Glosa Pavla Maurera18. března  2017 v 12:10  

Nové trendy v gastronomii: Tiskárna na jídlo, netradiční kuchyně i single tables

Jaké jsou nejnovější gastronomické trendy? - Foto: Fotobanka Pixabay

Jaké jsou nejnovější gastronomické trendy?Foto: Fotobanka Pixabay

Máte lidi? Tahle otázka v minulosti znamenala mezi restauratéry, jestli mají hosty. Dnes to znamená, jestli mají dostatek personálu. A odpověď zní skoro vždycky – nemáme! To je tedy smutek. Jelikož jsem už na podobné téma hovořil v radiu několikrát, a stejně se nic nezměnilo, přejdu na jiné aktuality: Víte, jaké jsou žhavé gastronomické trendy pro tento rok?

TRANSPARENTNOST. Zákazník chce přesně vědět, z čeho je jídlo, které konzumuje, jakými procesy prošly všechny suroviny a odkud pocházejí. 

Čtěte také: Fronty i v bistru, alkohol jen na řidičák, obrovské porce a spropitné, které vyprázdní kapsu

TISKÁRNA NA JÍDLO. Rozjíždí se móda naprogramovaných mašinek, které z bůhvíčeho tisknou skutečné pokrmy ve 3D. Já jsem zatím nic neochutnal, a přiznám se, že na to ani moc nespěchám. 

NÁKUPY ON-LINE. Letos nákupy potravin po internetu, objednávky dovozu jídla domů zažívají absolutní vrchol. 

REINKARNACE SUROVIN. Znovu se začínají užívat zapomenuté suroviny. Ale to se děje každý rok – jednou je to Quita, a pak zase lišejník. 

MÁLO ZNÁMĚ KUCHYNĚ. Lidé jsou čím dál odvážnější a zvídavější, proto na trh pronikají kuchyně africké, filipínské či peruánské . 

SPOLEČNÁ MENU. Gastronauti rádi ochutnávají mezi sebou, stolování je společenskou záležitostí a zároveň je zajímá ochutnat toho co nejvíce. Trendem je tedy objednávat více pokrmů po malých porcích a podělit se o ně. 

V některých zemích se objevují rezervace pro jednu osobu - Foto: Fotobanka Pixabay

V některých zemích se objevují rezervace pro jednu osobuFoto: Fotobanka Pixabay

VŠE JE K JÍDLU. Již se nezpracovávají pouze exkluzivní ingredience, ale kuchaři jsou kreativní, vracejí se k tradicím, zkoušejí nové suroviny, i ty zdánlivě „nepoužitelné“, jídlo z bývalých odpadních surovin je žádané. 

SINGLE TABLES. Dokonce i v jihoevropských zemích jako je například Španělsko, Itálie či Řecko se stále častěji v restauracích objevují rezervace pro jednu osobu. Jaké jsou k tomu důvody? Práce, spěch, koncentrace a možná také úbytek sociálního sdílení. A co vy? Už jste někdy jedli v restauraci sami? Já ano a bez telefonu je to skvělé, ale bez partnera přece jen někdy trochu nuda. 

Autor:  Pavel Maurer
Pořad: Glosa Pavla Maurera  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: sobota–neděle 12:10  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace