V Kryštofově Údolí se z Jeruzaléma stala králíkárna

23. prosinec 2012
Po Česku

Už podruhé vás zveme do obce betlemářů, do Kryštofova Údolí pod Ještědem. Naším cílem bude soukromé muzeum, které zabírá první a druhé patro někdejší nové školy. Nachází se jen kousek od místního kostela a zdejšího slavného orloje.

Jak se z trafostanice stane obdivovaný orloj? A jak to, že na mrtvé v Kryštofově Údolí dohlíží samotná Smrtka? Vraťte se s námi do sobotní části našeho výletu Po Česku.

„Když byla adventní neděle a bylo dost sněhu, na kterém sem přijížděly koňské povozy, odevšad se do hlubokého večera ozývalo cinkání rolniček. Jezdilo se sem za betlémy,“ poeticky vykresluje Kryštofovo Údolí před válkou Martin Chaloupka, který v této obci provozuje muzeum plné betlémů a hraček.

Stojí ostatně i za vybudováním nedalekého orloje nebo monumentálního venkovního betlému od výtvarníka Josefa Jíry. „Ve vesnicích, kde lidé nemají paměť a historii, se žije špatně,“ je přesvědčen muž, který mě právě hrdě provází po muzeu.

Novodobá historie Kryštofova Údolí je bolavá. Jsme přece v Sudetech. Po válce došlo k vystěhování zdejšího vesměs německého obyvatelstva a přišli obyvatelé noví. A s nimi také rabovací gardy.

Jeden z řady vystavených betlémů

Desítky nádherných roubených a hrázděných domů byly zbourány. Přistěhovalci neměli k místu vztah, a tak se jim zdejší slavné betlémy hodily leda tak na topení.

„Orientální betlém pana Müllera míval před válkou 35 metrů čtverečních. Dodnes se zachovala jen třetina, z největší budovy si totiž jeden svazák udělal králíkárnu,“ podotýká můj průvodce.

Martin Chaloupka místní betlémy zachraňoval z půd i skládek. Dnes jich ve svém muzeu vystavuje celou řadu. Jsou zrestaurované a opět krásné.

Vraťme se ještě jednou do doby, kdy v Kryštofově Údolí měli betlém snad v každé chalupě a kdy sedlák Müller prováděl po svém orientálním jeruzalémském betlémě.

„Když lidé přicházeli na prohlídku, uchopil Müller jako správný sedlák bičiště a používal ho jako ukazovátko. Šlo o jakousi procházku Jeruzalémem, při provádění ukazoval: Tento betlém patří této církvi, tento zase jiné,“ popisuje Martin Chaloupka.

Kromě betlémů tu vystavují i skleněné ozdoby a další vánoční předměty

Podobně vás dnes on sám provede svým muzeem betlémů. Jen to bičiště mu bude chybět. Mezi jeho největší chlouby patří právě Müllerův orientální betlém nebo Pohlův betlém v tyrolském stylu. Uvidíte tu i desítky jiných betlémů: dřevěné, papírové, keramické i pohyblivé.

Jsou tu však i další předměty, které patří k vánoční výzdobě. Patří mezi ně stojánky na stromečky nebo skleněné ozdoby. Nechybí tu ani hračky nebo vybavení školní třídy z doby našich dědečků a babiček.


Zobrazit polohu Kryštofova Údolí na větší mapě

Spustit audio