Fanouškům se bratislavská hala pro hokejový šampionát líbí

17. únor 2011
Zblízka

Bude to takový rodinný šampionát. Malý, ale hezký. To je neoficiální pozvánka organizátorů hokejového mistrovství světa do Bratislavy a do Košic. Všechno vypukne 29. dubna. Zatímco hala v Košicích je hotová už dlouho a Mezinárodní hokejová federace ji prezentuje dokonce jako jednu z nejmodernějších na světě, úroveň hlavního stadiónu v Bratislavě byla dlouho velkou neznámou. Bratislavská hala totiž kvůli šampionátu prochází velkou rekonstrukcí.

Pár stovek fanoušků, kteří mohli přihlížet prvním testovacím zápasům v opravené bratislavské hale, bylo spokojeno. Stadión je lepší než jakákoli dosavadní sportovní stavba v Bratislavě. Konečně je v hale tepleji než venku, svetr můžete nechat doma a pak už si jen užívat hokej skoro v divadelním komfortu.

František Morvay chodí na stadión Ondreje Nepely fandit už šedesát let. „Bratislava potřebovala takový nádherný stánek. Můžu říct, že na mě působí úžasným dojmem, řekl bych přítulným až rodinným. Bude mít styl jako stadión NHL, protože se rozsvítí skyboxy. Počítá se s obrovským množstvím stánků se suvenýry a občerstvením,“ říká mi.

Otázkou je, jestli nadšení místních budou sdílet i fanoušci z Kanady nebo z Finska, kteří už viděli takových hal po světě nepočítaně. Bratislava měla pro mistrovství původně postavit novou halu, nenašlo se však vhodné místo. I kvůli finančním nákladům se radši opravil a zvětšil stávající stařičký stadión.

Hokejová hala vypadá už před koncem rekonstrukce velmi moderně

„Rozdíl mezi starou a novou částí by měl být rozeznatelný podle interiéru, podle konstrukcí a podle toho, že celým interiérem probíhá ve stropech i podlahách široká dilatace, která umožňuje, aby stará budova vůči nové pracovala. Až sedm centimetrů se může pohybovat,“ vysvětluje architekt rekonstrukce Dušan Fischer.

Stará historie a nové pohodlí

Stadión Ondreje Nepely má bohatou historii. Mistrovství světa se tu hrálo už dvakrát, v letech 1959 a 1992. Ve vestibulu tak ze stropu visí klasické zvonovité plechové lampy, stropní podhledy jsou otevřené, aby byla vidět vzduchotechnika. Na jedné straně to vypadá neotřele, na druhé straně možná trochu levně.

Fanoušky tohle netrápí. „Sedělo se dobře. Sedačky jsou potažené nějakým polyesterem nebo co to je. Bylo celkem teplo. Je to docela pěkné,“ svěřuje se mi se svými dojmy jeden z návštěvníků stadiónu.

Rekonstrukce ještě není zcela dokončena

Také další návštěvník souhlasí s tím, že se stadión po rekonstrukci zlepšil. Jiní fanoušci soudí, že hala je sice hezká, ale měla být někde na okraji města. Organizátoři slibují, že žádné dopravní problémy nebudou. Stadión stojí skoro v centru města. A protože Bratislava je malá a i v dobách mimo mistrovství zacpaná auty, nejjednodušší a nejrychlejší cesta na hokej bude bezesporu pěšky.

Stavba stadiónu se prodražila a ještě víc zkomplikovala finanční situaci už tak zadlužené Bratislavy. Jestli to stálo za to, se uvidí. Záleží na tom, zda Slovensko využije marketingovou šanci, kterou šampionát nabízí – zviditelnit se v cizině a přilákat turisty. Tuto šanci označují odborníci na cestovní ruch přímo za historickou.


Zvětšit mapu: hala pro hokejový šampionát v Bratislavě

autor: vob
Spustit audio