Voda opět vyhání lidi z domovů

18. květen 2010
Zblízka

Morava a Slezsko mají před sebou další krušný den. Poskládali jsme dohromady detaily těžké chvíle uprostřed záplav. Od včerejšího rána až po noc na dnešek. Voda bude i dnes v každém případě tím nejdůležitějším v životě severovýchodního cípu republiky.

Do Bohumínské části Pudlov přijíždí od rána jedno auto za druhým a lidé se na vlastní oči přesvědčují, že sousedi měli pravdu. Všechno je zatopené. „Nevím, co na úřadech dělají. Staví dálnice za miliardy, ale aby dělali něco s hrázemi… Nevím,“ říká zoufalá obyvatelka městské části.

Maminka přibíhá zachránit svou dceru oknem, jinak to nejde. „Utíkáme pryč, protože nevíme, co bude. Voda se tlačí dovnitř. Ještě nevím, kam půjdeme,“ popisuje situaci.

Je jedno slovo, které se skloňuje všude – evakuace. Jedno město po druhém hlásí kalamitu, které nepamatuje od roku 1997. „Probíhá evakuace na loďkách,“ dozvídáme se v Bohumíně. „Na území Třince máme deset škol. Žáci budou mít volno,“ zní zase z Třince. „Může to být ještě horší,“ dozvídám se v Petrovicích u Karviné.

Po kolena ve vodě se však ke všem lidem nedostanu. Aspoň na sebe voláme přes plot. „Naposledy to bylo asi před dvěma roky. Je to strašné. Je to asi zase padesátiletá voda,“ dozvídám se od jedné ženy, které voda zaplavila dům. Nakonec je to voda dokonce stoletá, tedy na řece Olši.

Policie všude vyzývá k evakuaci. „Řešíme evakuaci. Někteří nechtějí místo opustit, ale hrozí vylití. Celkem rychle to pokračuje,“ tvrdí policista. Jenže někteří lidé odejít nechtějí. Opustit dům a všechno, co mají. Zvláště když rozhodne třeba manžel. „Nechtěl jít už v roce 1997. Pak to pospravoval a teď tuplem nechce jít,“ říká žena z postižené obce.

„S obavami sleduji každé zprávy, každou předpověď, protože není moc příznivá,“ uvádí starostka Těrlicka Lýdie Vašková. Právě Těrlická přehrada na Karvinsku patří mezi ty, které už přestaly přívaly vody zadržovat. Co přiteče, také odteče.

„Věřím, že to vydrží,“ je přesvědčená obyvatelka Těrlicka a stejného mínění je její soused, podle něhož je letošní situace horší než během povodní v roce 1997.

O kus dál, na svinovském nádraží v Ostravě, se cestující dozvěděli, že železniční koridor ve směru na Přerov je uzavřený. Oklika přes Vítkovice natahuje už tak velká zpoždění.

„Všechny potůčky, které mívají tak deset čísel vody, mají teď metr dva vody,“ popisuje starosta Slezské Ostravy Antonín Maštalíř. Naznačil obavy z dalších dnů: „Všechno se to tlačí z kopců.“ Například Bohumín děsí, že Odra sice klesne, ale malé potoky a stružky zaplaví město.

Jak dlouho bude voda vlastně opadávat, co všechno podemlela a my to teď ještě nevidíme? Srážky, které v květnu nikdo nečekal, nepoleví? To všechno bychom rádi věděli během dneška a také jak bude pokračovat boj Karviné s nálepkou odříznutého města. Po půlnoci tu zprovoznili aspoň kus silnice na kdoví jak dlouho. Když tato reportáž vznikala, pršelo. Jak jinak.


Zobrazit povodněmi postižená města a obce na severní Moravě a ve Slezsku zmíněná v reportáži na větší mapě
autor: mrk
Spustit audio