Emoce, překřikování a výčitky. Takhle vypadalo nejdramatičtější jednání v roce 1989

Dramatické vyjednávání o složení nové federální vlády skončilo v prosinci 1989 málem roztržkou. Občanské fórum počítalo s tím, že kabinet sestaví dosavadní premiér Ladislav Adamec, kterému Václav Havel navrhl několik kandidátů. Ladislav Adamec je však odmítl s tím, že to nejsou kvalitní odborníci.

Šlo o nejdramatičtější jednání prosince 1989 plné emocí, překřikování i výčitek. Předseda vlády nejprve Občanskému fóru vytknul, že mezi navrhovanými členy vlády nejsou dostatečně zastoupeni Slováci.

„Dienstbier je Čech, Klaus je Čech, Miller je Čech, Rychetský je Čech. Kde máte Slováky?“ rozčiloval se Ladislav Adamec. „Ano, my se pokusíme, aby ministerstvo paliv a energetiky vedl Slovák,“ reagoval na to Václav Havel.

Jenže Ladislav Adamec naznačil, že nechce sestavovat novou vládu. Zástupce Občanského fóra to očividně zaskočilo. V další části rozjitřeného dialogu obou stran to Ladislav Adamec jasně potvrdil.

Ladislav Adamec: Nemůžu pracovat s nožem na krku

„Ne, neuhnu. Podmínky, které mi dáváte, jsou pro mě nepřijatelné. V lidech i v systému. Ať to dělá někdo jiný, kdo to bude tolerovat. Zítra požádám prezidenta o demisi a řeknu mu, aby pověřil někoho, kdo sestaví vládu tak, aby do pátku nebo soboty byla jmenována,“ vysvětlil.

Michael Kocáb

Občanské fórum však nepočítalo s tím, že by novou vládu měl sestavovat někdo jiný. Michael Kocáb proto požádal premiéra o čas, ale Ladislav Adamec byl nekompromisní: „Musíme to projednat. Nemůžu pořád pracovat s nožem na krku.“

Poradci premiéra se konfliktní situaci pokusili uklidnit a vyzvali Ladislava Adamce a Václava Havla, aby si promluvili mezi čtyřma očima. Když odešli, zbytku delegace Občanského fóra navrhli, aby se prezidentem stal Ladislav Adamec a federální vládu vytvořil někdo, na kom se politické síly dohodnou. S tímto nečekaným řešením souhlasil i Václav Havel.

Archivní materiály v reportáži pocházejí ze soukromého archivu pana Vladimíra Hanzela.

autor: jas
Spustit audio