Hornický skanzen Mayrau vypadá, jako by důl zavřel teprve včera. Provedou vás bývalí horníci

27. červenec 2016

Prázdninový zpravodaj Radiožurnálu vyrazil do Vinařic nedaleko Kladna. Cílem jeho výletu byl hornický skanzen Mayrau. V něm můžete velmi zblízka zjistit, jak tvrdá byla práce horníků. Reportér si zkusil i dýchací přístroj báňských záchranářů.

Třináctikilový dýchací přístroj se celkem pronese. Po chvilce ho raději sundal a s vedoucím skanzenu Pavlem Rolincem zamířil do dýmnice, tedy do bývalé tréninkové oblasti báňských záchranářů.

„Když sem přišel záchranář se svým přístrojem na zádech a s maskou a naměřili mu nízký tep, tak se musel rozcvičit. Dýmnice se tomu říkalo proto, že sem hodili dýmovnici a celý prostor byl kompletně zakouřen,“ říká vedoucí skanzenu Pavel Rolinec.

Po pár minutách došli do ukázkové štoly. Ve skanzenu si zakládají na tom, že to tady vypadá, jako by důl přestal fungovat včera. Ve skutečnosti je to ale zhruba 20 let. Většina zdejších průvodců jsou opravdu bývalí horníci.

To je případ i Miloše Koudely, který tu léta těžil uhlí. „Problematiku toho dolu znám, tak se mi provádí docela dobře. Máme tady úplně všechno – ukázku podzemí, těžních strojů i jámy,“ zve na prohlídku Koudela.

Hornický skanzen Mayrau nabízí dva prohlídkové okruhy. Delší a podrobnější vám zabere 2 hodiny a za základní vstupenku zaplatíte 60 korun.

autoři: ova , jpr
Spustit audio