Kdo nese odpovědnost za zásah na Národní třídě? Jakeš a Štěpán se k ní nepřihlásili

Sjezd rolníků dostal před 25 lety nečekaný náboj. Vystoupil na něm armádní velitel a naznačil, že je ochotný zasáhnout v Praze…

Před 25 lety začal v Praze Sjezd jednotných zemědělských družstev. Před rolníky v Paláci kultury překvapivě vystoupil Zdeněk Zbytek, velitel tankové divize ve Slaném. Jeho proslov před zhruba dvěma tisícovkami delegátů měl velký ohlas.

„My, ta dělnická třída, jsme sem dnes v noci přijeli do Prahy sami. Podotýkám autobusy a služebními vozidly. Nikdo nás k tomu z našich nadřízených nevyzýval. Prostě jsme cítili svoji povinnost obránců této vlasti tlumočit naše názory, postoje a stanoviska drtivé většiny příslušníků Československé lidové armády osobně soudruhu Urbánkovi a soudruhu předsedovi vlády Adamcovi,“ řekl Zdeněk Zbytek.

Během projevu delegáti sjezdu dlouze tleskali, vstávali ze sedadel a také provolávali heslo „Ať žije KSČ“.

22. 11. 1989 se sešel vedoucí tajemník MV KSČ Miroslav Štěpán (vlevo) s kardinálem Františkem Tomáškem (vpravo). Chtěl si naklonit veřejnost?

Srpen 68? To byla chyba, přiznalo předsednictvo ÚV KSČ

Naopak delegaci Občanského fóra, v níž byli Regina Rázlová, Petr Čepek a Miroslav Tyl, hlasitě přerušovali. Pak ale svůj postoj přehodnotili a večer se jejich zástupce Občanskému fóru omluvil.

V tento den taky zasedlo předsednictvo ÚV KSČ. Klíčové bylo, že intervenci pěti států Varšavské smlouvy na území Československa v roce 1968 označilo za chybu.

S návrhem akčního programu vyšel na veřejnost tajemník ÚV KSČ Vasil Mohorita: „Jsme pro politický pluralismus, který musí nalézt výraz v novém pojetí Národní fronty, chceme se aktivně a rovnoprávně zúčastnit svobodných a demokratických voleb.“

Kdo nese odpovědnost za zásah na Národní třídě?

A mezitím bývalý generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš vypovídal před komisí pro dohled nad vyšetřováním událostí 17. listopadu 1989. Jakeš řekl, že násilný zásah předem připravený nebyl, ale policejní složky podle něj měly rozkaz zakročit v případě, kdyby se pochod vydal na Pražský hrad nebo na Václavské náměstí.

Před komisí v budově Federálního shromáždění byl taky Miroslav Štěpán. Stejně jako Jakeš odmítl politickou odpovědnost za policejní zásah na Národní třídě.

Jan Bubeník, bývalý studentský vůdce

Jakeš roky po listopadu: měli jsme demonstrovat sílu

„Za vysokoškoláky můžu říct, že všichni poslanci se k tomuto postavili velmi odpovědně a že jsme tedy spokojeni s jejich přístupem,“ řekl pak k práci komise složené ze studentů, poslanců a právníků Občanského fóra za studenty Jan Bubeník.

A pokud jde o Miloše Jakeše – ten v rozhovoru s dokumentaristou Miroslavem Vaňkem před několika lety na kameru řekl, že se strana neuměla domluvit na tvrdém postupu a nedemonstrovala svou sílu. A to byla podle něj chyba.

autor: luh
Spustit audio