Letní tábor vybírejte podle toho, co vaše dítě baví

V květnu už je nejvyšší čas vybrat letní tábor pro potomky. Nabídka je hodně pestrá. Na výběr jsou tábory s nejrůznějším zaměřením podle toho, co dítě baví. Letní tábor může být nezapomenutelným zážitkem, ale ne vždy jen v kladném slova smyslu. Co je dobré mít na paměti při výběru dětských letních táborů? O tom jsme si povídali s Petrou Valtrovou z občanského sdružení dětí, mládeže a dospělých Děti bez hranic.

Co je základním kritériem při výběru letního tábora?

„Určitě bych rodičům doporučila řídit se zájmy dítěte. Existuje nabídka táborů nejrůznějších zaměření, například naše sdružení nabízí třeba velmi oblíbené záchranářské tábory. Dále jsou to tábory taneční, jazykové, koňské a podobně.

Zájem dítěte by měl být takovým prvním odrazovým můstkem při výběru tábora. Pak je také důležité, jak chceme, aby naše dítě spalo – nebo jak by si to samo přálo. Kde bude na táboře spát, jaké tam bude zázemí, podle toho budeme vybírat tábor stanový nebo chatičkový s plným hygienickým zázemím.“

Jaké musí být místo, kde se letní tábor nachází? Jsou nějaká omezení ze strany státní správy?

Česká legislativa neupravuje žádná pravidla pro místa, kde mohou tábory být. Obecně ale platí, že všechna místa by měla být schválena hygienikem.

Existují dva druhy táborů: tábory stanové na zelené louce a chatičkové s kompletním zázemím. Naše sdružení preferuje ty druhé s plným hygienickým a stravovacím zázemím.

Každopádně musí být místo schváleno hygienikem, který pak také jezdí na kontroly. K nám jezdí poměrně pravidelně a naštěstí se to zatím vždycky obešlo bez připomínek.“

autor: dkf
Spustit audio