Trestní oznámení na agenturu Czech Tourism. Podle NKÚ chybovala v zadávání veřejných zakázek

Wellness pobyty za 600 tisíc korun, členství v různých organizacích za čtvrt milionu nebo třeba rozlučka s bývalým ředitelem za 300 tisíc korun – podle Nejvyššího kontrolního úřadu statní agentura na podporu turistického ruchu Czech Tourism hospodařila špatně. V letech 2012 až 2014 několikrát porušila rozpočtová pravidla. Kontroloři odhalili chyby v celkové výši 20 milionů korun.

Agentura Czech Tourism prý chybovala hlavně v zadávání veřejných zakázek. V řadě případů je totiž zadávala bez ohledu na to, zda bylo možné je vysoutěžit levněji. Měsíčně tak třeba platila za právní služby 45 tisíc korun, aniž by právnická společnost vykazovala, kolik práce měsíčně odvedla. Při nákupech letenek zase agentura nepořádala soutěže o dodavatele vůbec.

Nejvyšší kontrolní úřad tak na Czech Tourism podal trestní oznámení, jak potvrzuje mluvčí úřadu Olga Málková: „Nejvyšší kontrolní úřad podal ještě před ukončením kontroly trestní oznámení pro porušení povinnosti při správě cizího majetku a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. Proto musel čekat se zveřejněním na dobu, kdy mu to orgány činné v trestním řízení podle zákona umožní.“

Čtěte také

Samotná státní agentura na podporu turistického ruchu výsledky Nejvyššího kontrolního úřadu přijala. Mluvčí Czech Tourism Martina Fišerová dodala, že řadu problémů už vyřešili. „Ministryně Karla Šlechtová a ředitelka Czech Tourism Monika Palatková, která nastoupila do funkce 1. ledna 2015, podaly ke zpracování řadu interních auditů, na základě jejichž výsledků byla stanovena nová pravidla pro transparentnost finančních toků, řada nevýhodných smluv byla vypovězena a některé projekty byly zastaveny. Byla nastavena nová pravidla pro spolupráci s externími subjekty,“ vysvětluje.


Hlavním cílem agentury je propagace České republiky jako destinace cestovního ruchu v zahraničí. Czech Tourism je státní příspěvkovou organizací, jejím zřizovatelem je ministerstvo pro místní rozvoj.

Všechna pochybení, která Nejvyšší kontrolní úřad agentuře vyčítá, se týkají bývalého generální ředitele agentury Rostislava Vondrušky. Radiožurnál se ho pokoušel kontaktovat, telefon ale nezvedl.

Agentura Czech Tourism patří pod Ministerstvo pro místní rozvoj. Podle ministryně Karly Šlechtové z hnutí ANO jsou v agentuře ještě nedostatky, ale snaží se je rychle napravovat. „Ministerstvo pro místní rozvoj převzalo ICT celého Czech Tourismu. Ještě to není dokončeno. Bude to běh na dlouhou trať,“ vysvětluje ministryně.

autor: bkl
Spustit audio