6. den. Na Jizerce, v kamenné tělocvičně a v kiosku

10. prosinec 2013

Projíždět vyhlášená turistická hnízda na českých horách a přitom nezakopnout o turistu, to je přinejmenším zvláštní. Ovšem přesně tohle jsem zažil během dvou dnů podruhé. Včera jsem se probudil na téměř pustém Ještědu a dneska v liduprázdné osadě Jizerka. Ale najít nocleh zase nebylo tak jednoduché, protože všechny penziony a hotely jsou zavřené. Asi jedinou výjimkou je Panský dvůr, který jede nepřetržitě.

Abych byl upřímný, nocovala tam ještě jedna německá rodina. Takže to dnes ráno byla turistická přesilovka tři na jednoho.

Panský Dvůr vedou desátým rokem manželé Dudovi, kteří podnik v podstatě postavili na nohy z ruin předchozích majitelů. Pýchou Ondřeje Dudy je pak tělocvična postavená v bývalé sklárně.

„Je to asi jediná kamenná sportovní hala v Česku,“ vysvětluje.

Čtěte také

Je to opravdu zvláštní podívaná na vysoké kamenné stěny a změť trámů pod střechou, na kterých visí různé žebříky a lana pro adrenalinové nadšence. Jednu stěnu tvoří lezecké stěny. V dešti je tu tedy o zábavu postaráno.

Dneska neprší, ale mží, jsou dva stupně nad nulou, ale nedá mi to a vyrážím do stopy. Je měkká, mokrá, na Jizerské magistrále párkrát zapadnu do vody až po kotníky. Přes mlhu nic nevidím, ale ranní rozcvička pro tělo zničené samým posedáváním neuškodí.

Ceny „ad libitum“

Zastávku činím u kiosku Promenáda, který vede už 22 let Zdeněk Joukl. Výjimečný je bufet v dřevěné chatce tím, že hosté platí, co sami uznají za vhodné. V kiosku chybí ceník zboží, a tak si ceny turisté tvoří sami.

„Funguje to. Do této nadmořské výšky už chodí samí slušní lidé,“ říká sedmdesátník do telefonu.

Teď není na magistrále, tedy ani v kiosku ani noha. Sám Zdeněk Joukl je po drobné operaci v nemocnici, ale už se chystá co nejdřív nahoru. Zatím má v kiosku brigádníka, který otevře o víkendu a mezi svátky zřejmě každý den.

Kiosek, kde ceny určují hosté

Joukl je vůbec zajímavá postava Jizerských hor. Je to muž mnoha zájmů a koníčků, od šachů přes lyžování až po psaní textů všeho druhu. Před pár dny obdržel titul Senior roku 2013, který uděluje nadace Charty 77.

Kiosek Promenáda trochu připomíná Lesní bar v Jeseníkách. Tam není dokonce ani obsluha, ale zase ceny jsou stanovené a každý hodí útratu do kasičky.

Nepochybně v Česku bude takových zvláštních míst víc, ovšem ještě jsem na ně nenarazil. Kdybyste o nějakém věděli, napište.

Do mrazu v tričku

Jizerka je nejchladnější osada v České republice a v zimě tu padá teplota i ke 30 stupňům Celsia pod nulou.

Místní jsou na to zvyklí, a když pořádně mrzne, tak to poznají podle televizních štábů, které hledají zmrzlé turisty. Nebo chataře jako je Ondřej Duda, který z toho má psinu.

„Jednou jsem vylezl odpovědět na kameru záměrně jenom v tričku, ale střihli tam jenom moji hlavu,“ směje se.

autor: lsm
Spustit audio