Centrum Paraple dospělo. A znovu pořádá Dobročinnou akademii

9. říjen 2012
Naživo

Před osmnácti lety přišli Zdeněk Svěrák a Svaz paraplegiků s nápadem založit centrum pro lidi, kteří se po úrazu míchy ocitli na vozíku. Oficiálně dovrší Centrum Paraple plnoletost v úterý 9. října. Narozeniny si připomene slavnostním setkáním pro pozvané hosty a samozřejmě také pravidelnou Dobročinnou akademií. I letos ji uslyšíte na Radiožurnálu.

Letos připadla Dobročinná akademie na 28. říjen. Přímý přenos ze Žižkovského divadla Járy Cimrmana, během kterého mohou lidé poslat na účet Centra Paraple drobné částky, ale i vyšší finanční dary, začne v 21 hodin.

Průvodcem večera bude jako obvykle patron Centra Paraple Zdeněk Svěrák, který na pódium pozve hudebního skladatele Jaroslava Uhlíře, kapelu Hradišťan s Jiřím Pavlicou, písničkářku Radůzu, seskupení Vivaldiano nebo dětský sbor Sedmihlásek.

Loni se při Dobročinné akademii na pomoc vozíčkářům s poškozením míchy podařilo od jednotlivců a firem vybrat celkem 6.999.348 korun. Výši letošního výtěžku můžete ovlivnit i vy, například zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS PARAPLE na číslo 87777 nebo DMS ROK PARAPLE na číslo 87777. Přispět můžete i na sbírkové konto 932932932/0300.

Centrum Paraple dnes díky sponzorům a dárcům disponuje třeba i velkou tělocvičnou

Zdeněk Svěrák si finanční pomoci všech dárců velmi váží. K projektu, který si právě těchto dnech připomíná 18 let od svého vzniku, dodává: „To, že si česká veřejnost dokázala postavit Centrum Paraple, pro mě znamená, že není tak sobecká, jak se zdá z denního tisku. Dokud udržíme Paraple, nevěšme hlavu.“

V Parapleti začínají vozíčkáři znovu

Úraz s poraněním míchy zasáhne každý týden čtyři Čechy. Život jim převrátí úplně naruby. Vyrovnat se s nepříznivým osudem a hlavně s tím, že už zůstanou na vozíku, není nic jednoduchého. Centrum Paraple je místem, kde se s novou životní situací postupně vyrovnávají.

Rehabilitují tu, vzdělávají se, sportují. K ruce je jim lékař, zdravotní sestry, psychologové, fyzioterapeuti, ergoterapeuti a další odborníci. Pomáhají jim zorientovat se v sociálních dávkách, nabízí sociálně-rehabilitační pobyty, speciální počítačové kurzy, program Máma-táta na vozíku i sportovní aktivity. Svým klientům se Paraple věnuje nejen bezprostředně po úrazu, ale také v době, když už jsou „z nejhoršího“ venku.

Výuka jízdy na handbiku v Centru Paraple

Centrum Paraple začínalo skromně, v pronajatých jeslích v pražských Malešicích. Dnes jde o moderní bezbariérové středisko se 14 pokoji, ve kterých je 31 lůžek a 11 přistýlek. Mají tu kavárnu, bazén, dílnu, klubovnu a počítačovou učebnu, velkou tělocvičnu, ale i posilovnu. Jeho služeb využívá až 1500 vozíčkářů ročně z celé republiky.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: anr
Spustit audio