V rakouském Kittsee pěstují meruňky s rodokmenem

V rakouském Kittsee dozrály meruňky. Může se to dát jako na první poslech nepodstatná informace – kdyby ovšem nešlo právě o Kittsee, největší meruňkovou vesnici v Rakousku. Meruňky z Kittsee mají dokonce ochrannou známku. Proč? Protože jsou prý nejlepší v celém Rakousku.

Franz Salvamoser vyráží s traktorem do svého rajónu. Pěšky by to měl daleko. S manželkou mají dohromady něco mezi 400 a 500 meruňkových stromů. Salvamoserovi patří ke třicítce registrovaných pěstitelů meruněk v obci. Pak je tu ještě spousta neregistrovaných, kteří mají meruňky prostě jaksi doplňkově na zahrádce.

„V Kittsee máme panonské podnebí. Přesně to meruňky potřebují. Stačí popojet 50 kilometrů do Vídně a prší. Tady je sucho a spousta slunce, to mají meruňky rády,“ říká pěstitel.

To, že Franz, který pochází z Bavorska, skončil nakonec v nejvýchodnějším cípu Rakouska, je zajímavé. Ještě zajímavější je však to, jaký se tu z něj stal lokálpatriot. Místní meruňky obhajuje tak, jako by se tu narodil.

„Máme tu maďarskou odrůdu meruňky. Je krásně voňavá. Její nevýhodou je, že se rychle kazí a po očesání se musí rychle zpracovat,“ upozorňuje.

Franz a Maria Salvamoserovi patří ke třicítce registrovaných pěstitelů meruněk v obci

Reklama zatím za nespornou kvalitou meruněk pokulhává

Franz vzápětí názorně předvádí, že sezóna je v plném proudu. Meruňky padají ze stromů i bez výraznější pomoci. Franzova manželka Maria se v Kittsee narodila a meruňky ji provázejí prakticky celý život.

„Legenda říká, že první meruňkový strom dostal jeden z místních sedláků namísto platby za obilí. Meruňky tu jsou už asi sto let a patří ke zdejší tradici. Co zatím trochu pokulhává, je reklama,“ přiznává Maria.

Dívá se do dálky, kde za stromy prosvítají bratislavské paneláky. Půlmiliónová Bratislava by opravdu mohla být pro rakouské meruňky skvělým odbytištěm. Zatím však tuhle šanci nikdo nevyužil. Franz říká, že za to možná můžou tak trochu i meruňky samy.

„Naše meruňky vážně rychle měknou. Když se vezou na trh, musí se do několika hodin prodat. Když se to nestihne, musí se z nich udělat marmeláda nebo pálenka,“ upozorňuje.

„Byly tu i pokusy přidávat meruňky třeba do salámu nebo do mletého masa, ale tam jejich chuť prostě nevynikne,“ říká s úsměvem Franz. On sám v horkém letním odpoledni volí pro své vlastní osvěžení namísto meruněk dobře vychlazené pivo.

Ve Wachau dovedou své meruňky lépe prodat

Mimochodem – když se řeknou meruňky a Rakousko, většina lidí si vybaví dolnorakouské údolí Wachau, které se meruňkami proslavilo. Hlavně dokáže svoji meruňkovou tradici výborně prodat, vkládá se do debaty v ovocném sadu soused Salvamoserových Christoph.

Meruňky se v Kittsee pěstují už asi sto let

„Ve Wachau jezdí dokonce turistické autobusy i do meruňkových sadů. To když stromy kvetou, aby si lidi mohli tu krásu prohlédnout,“ popisuje.

„Jenže jejich meruňky nikdy nebudou tak voňavé a dobré jako ty naše,“ kontruje Franz. Diskuse je tím uzavřená.

Hrdí obyvatelé rakouského městečka zatím vymýšlejí, jak prorazit s meruňkovým pokladem do světa. V sousední Bratislavě se na tržnici kilo meruněk prodává za 2,5 eura, čili za stejnou cenu jako v Kittsee.

Pak už záleží jenom na vás, jací jste fajnšmekři a jestli chcete mít v knedlících meruňky s rodokmenem. V Kittsee máte záruku, že meruňkový koláč, marmeláda nebo pálenka budou vonět a chutnat přesně tak, jak mají.


Zvětšit mapu: rakouské Kittsee je od Bratislavy, co by kamenem dohodil

autor: vob
Spustit audio