Na oslavách Berlína se objevil císař Fridrich i Dürerova vdova

Chudý, ale sexy, říká rád s oblibou o Berlínu jeho starosta Klaus Wowereit. Multikulturní a tolerantní jsou další přídomky, které se často spojují s německou metropolí. Navíc, jak ukazují statistiky, stále přitažlivější pro turisty. A město, kde se člověk rozhodně nikdy nenudí. Dosvědčují to i oslavy 775. výročí založení tohoto v lecčems výjimečného evropského velkoměsta.

„Jsem z období baroka,“ říká mi muž oblečený do bílé haleny. Po debatě s manželkou se ukáže, že se mu historická období tak trochu pletou a že vůbec netuší, z jaké doby jeho kostým pochází. Nakonec skončí u 19. století.

Pro oslavy založení Berlína je to možná příhodné. I v německé metropoli se dodnes dohadují, kdy město skutečně vzniklo. Oficiálně letos slaví 775 let od založení. Důležité evidentně není datum, ale právě oslavy. Sjely se na ně nejrůznější osobnosti.

„Jsem vdova po Albrechtu Dürerovi Agnes a tohle je moje přítelkyně Felície Kleberger. Můj muž portrétoval jejího manžela. Přijely jsme sem z Norimberku, abychom prodaly nějaké obrazy mého zemřelého chotě,“ líčí mi dáma v krinolíně, která si odskočila do Berlína nejen z Norimberku, ale dokonce ze 16. století.

Na slavnosti nechybí ani flašinetář

Historické slavnosti patří k nejoblíbenějším

Nechávám ji odpočívat na trávníku v parku uprostřed malebné berlínské čtvrti Nikolaiviertel a vydávám se za dalšími zajímavými postavami. Tu míjím flašinetářku, o kousek dál mladá kapela vyhrává tradiční německou blasmusik.

V jednom rohu náměstí se svým poddaným uklání pruský král Fridrich II. Veliký, u stánku s buřty stojí ve frontě buršák i sličná mlynářka. Tento mišmaš století, kostýmů a hudebních stylů jen potvrzuje, že v německé metropoli to žije.

Není snad den, aby se něco zajímavého nedělo. Slavnosti, při kterých je možno se přesunout v čase, patří k nejoblíbenějším. Evidentně si je užívá i starší manželský pár.

„Chodíme na spoustu historických oslav v dobových kostýmech. Náš dnešní oblek je z 20. let. Je to vlastně příležitost se pěkně obléct, vyrazit mezi lidi, kteří mají radost, když nás vidí. Je to moc pěkné,“ pochvalují si.

Starší manželský pár je oblečen ve stylu 20. let

Berlín je výjimečný

Berlín má na rozdíl od jiných evropských i německých měst celkem krátkou historii. Co to je 775 let? Během bombardování na konci druhé světové války přišel prakticky o všechny historické budovy. Pokud dnes nějaké stojí, jde vesměs o nově postavené kopie. Nemá ani tradiční centrum jako jiné evropské metropole. Možná že i tím je výjimečný.

„Berlín je jediný svého druhu. Musela jste si toho všimnout, když tu žijete,“ říká jedna z místních. „Třeba když máte nějaký koníček, tak vždy najdete někoho, s kým ho můžete sdílet. Každý si tu může žít, jak chce, s kým chce, modlit se, ke komu chce. Berlín je velmi tolerantní. Jinde to tak není.“


Zvětšit mapu: berlínská čtvrť Nikolaiviertel

autor: kls
Spustit audio