Na vajíčkové fiestě se notovala česká klasika. Španělé znají Dvořáka, Janáčka i Prahu

Kdyby vás pozvali na vajíčkovou fiestu, možná nebudete vědět, co si pod tím představit. Pravděpodobně vám to zní jako středoškolská nebo infantilní zábava, ale nenechte se odradit prvním dojmem.

Slavnost uspořádal restauratér Pepe López a nevznikla před 12 lety kvůli vajíčku v chlebu, španělské specialitě, ale z důvodu reklamy, kterou chtěl udělat místní výrobce vína svému produktu. Rané víno, respektive vinný mošt, prodával za symbolickou cenu. Pepe López se navíc rozhodl, že by k němu mohl zdarma přidávat vajíčkový chléb.

Že nevíte, jak si ho představit? Do poloviny teplého bílého bochníku, který je velký jako mužská dlaň, nejprve vyhloubíte lžičkou díru a polijete olivovým olejem. Poté rozbijete vajíčko naměkko a obsah lžičkou naberete do chleba. Bochník nezapomeňte posolit a můžete se pustit do jídla.

V některých domácnostech si ještě rádi nakrájejí na vejce cibulku, někdo přidává ještě sardinky nebo kousky jiného rybího masa. Pokrm si tak různě vylepšují.

Čtěte také

Vaječnou specialitu připravuje turistický průvodce i operní zpěvák

Ale na večírku jsou lidé spokojení i s jednoduchou, tradiční verzí. Jídlo je zdarma a platí se jen za pití. Bochníky si návštěvníci připravují také sami, některým je připravuje Francisco nebo muž v baretu, kterému všichni říkají Paco.

Do poloviny teplého bílého bochníku, který je velký jako mužská dlaň, nejprve vyhloubíte lžičkou díru a polijete olivovým olejem

Ten tvrdí, že už uvařili 300 vajec a prý jich bude až 500, protože fiesta potrvá minimálně do půlnoci. Paco pracuje jako turistický průvodce a dobře pozná Prahu i pár dalších českých měst.

Doslova mě však „odrovná“, když se dozvím, že mladý muž, který mi přichystal první vajíčkový chléb, je profesí operní zpěvák. A tak jsme začali mluvit o Janáčkově Šárce a Dvořákových operách. Napadlo by vás, že na vajíčkové party na jihu Španělska se bude notovat i česká klasika?

autor: ľzl
Spustit audio