Muži a ženy nejsou stejní, řekli si v Montevideu. Takhle funguje autoservis založený na sexismu

Pořádný chlap to umí s heverem, točí tažným lanem jako kovboj a ví, odkud vytáhnout měrku na olej. Nebo alespoň to umí předstírat. A ženy? Ty se raději poradí s automechanikem. Zavedeme vás na místo, kde žena nechá auto na mytí, prohlídku nebo opravu a mezitím jí udělají nehty a ostříhají.

Dají vám tam do pořádku sbíhavost, umyjí podvozek, vyčistí sedáky, přeleští karoserii, přelakují nehty, nafoukají vlasy, uklidní vás časopisem a povzbudí kafíčkem – to všechno jsou služby jednoho speciálního autoservisu v uruguayském Montevideu. Zaměřuje se na dámskou klientelu, ale dveře nezavřel ani před naším jihoamerickým zpravodajem Davidem Koubkem.

Na rohu jedné rušné třídy v Montevideu je servis s vývěsními štíty a fasádou neobvyklé barvy. Není to růžová ani fialová, ale lila. Nic pro muže, kterým všechny tři barvy přijdou jako jedna. Tohle je autoservis pro ženy.

Uvnitř je dílna, ve které právě umývají auto. Za prosklenými dveřmi je čekárna s gaučem, časopisy a také s hudební kulisou, květinami, kadeřnickým křeslem s umyvadlem, zrcadlem a nádobíčkem na nehty. Zatímco jedné ženě tu foukají vlasy, druhá sedí vedle a družně si povídá.

Čtěte také

A zatímco se auta opravují…

Přivezly sem svá auta jen umýt, ale prý sem běžně chodí i na kontrolu a opravu. „Jsme v kadeřnictví a oni udělají svou práci,“ ukazuje Gimena na dva chlapy za sklem.

Letície jezdila prý dřív do jiného servisu, ale vždycky si musela najít nějaký program a pak si auto vyzvedla. Gimena tvrdí, že řídí každý den, tak se o auto musí starat. Dřív si myslela, že stačí jen natankovat benzín, ale pak jí manžel vysvětlil, že je s autem asi něco špatně. Můžou se tak s kamarádkami společně setkat, dát si kafíčko a nabít telefony, případně nechat děti hrát v dětském koutku.

Právě to byla myšlenka majitele dílny Enriqua Igarzábala, který tenhle koncept vymyslel. Pomáhá mu s ním marketingový odborník Leonardo Rosáles: „Když byl jednou Enrique na cestách ve Spojených státech, musel s autem do opravny. Byla tam pohodlná čekárna a majitel mu prozradil, že si ji chválí hlavně ženy.“

Tady umyjí auto, uvnitř vlasy. I takové služby nabízí netradiční autoservis v Montevideu

Za selfie na toaletě můžete dostat slevu

Kromě kadeřnictví a manikúry najdete v autosalónu v Montevideu také kavárnu a něco malého k zobnutí, internet, časopisy i televizi. Fotbal tu však pouštějí jen v době, kdy tu nejsou zákaznice.

„Vyjdeme krásnější a naše auta taky,“ pochvaluje si Letície. Auto tu mimochodem leští speciálním leskem, jenž prý navoní i interiér. Mají tu také speciální toaletu pro ženy, na které otisky prstů od oleje rozhodně nenajdete. Je tu ale přebalovací pult a uvnitř čisto – zlatá barva a velké zrcadlo. Na dveřích pak visí dáma, se kterou si můžete udělat selfie, dát na internet a dostat tak slevu.

Čtěte také

„Muži se nám občas koukají pod ruce, okukují, co automechanik s autem dělá. Ženy takové nejsou. Jdou raději dovnitř na vlasy nebo počítač. Když je hotovo, jednoduše odjedou,“ vysvětluje automechanik Pedro Quiroga.

Chybí automechaničky, stěžují si v autoservisu

Kolegyně tu prý nemá, automechaniček je totiž podle jeho slov nedostatek. Zatímco řidiček jezdí po světě dost, automechaničky chybí. Jenže to byl původně Leonardův záměr, kterého se nevzdává. Jednou by chtěl mít 100% ženský personál i v samotném autoservisu.

I odtahovací vůz je v barvě lila. Zavolat si ho můžete pomocí aplikace pro mobilní telefony. Stačí jediné kliknutí

A zatímco vysvětluje svůj cíl, ukazuje ještě jednu novinku – aplikaci pro chytré mobilní telefony: „Když se ti rozbije auto, musíš obvolávat spoustu míst nebo zjistit, kde právě stojíš. Tady ne. Stačí zmáčknout jediné tlačítko a do tří minut se ozve řidič a oznámí, za jak dlouho přijede.“ Hádejte, jaké odtahové auto přijede? Ano, také růžové. Vlastně lila.

Tady si nehrají na to, že muž a žena jsou stejní, zvlášť ve vztahu k autu. Neberou to však jako předsudek, ale jako konkurenční výhodu.

autor: dkk
Spustit audio