Pozor! Blíží se postrach slovenských kuchařů

Kuchaři se klepou hrůzou, když do kuchyně vchází šéf s velkým „Š“. Pak létají vzduchem ostrá slova a nakonec je z toho vynikající jídlo. Takové je schéma televizní show, kterou v Čechách proslavil Zdeněk Pohlreich. Stejný pořad se od nového roku dostává i na Slovensko, v licenci ho bude vysílat jedna ze slovenských komerčních televizí. A slibuje dobrou zábavu. Jednak proto, že slovenská gastronomie má pořád hodně co dohánět, a pak také proto, že v roli zlého kuchaře se opět představí Čech.

Jaroslav Žídek je velký kuchař. Nejenom kvůli své impozantní výšce kolem dvou metrů, ale i kvůli uznávaným kuchařským výkonům, které mu už třikrát vynesly titul nejlepšího kuchaře Slovenska. Teď si zkusí, jaké to je stát se televizní hvězdou.

„Kdybych to nezkusil, tak si asi do smrti budu říkat, jaké by to asi bylo, kdybych tenkrát šel natáčet. Máme za sebou první díl a jsem opravdu překvapený, jak je to náročné. Už teď toho lituju,“ směje se.

Znělka slovenské kuchařské show se té české hodně podobá graficky i zvukově. Koneckonců jde o stejný televizní projekt. Slovenští scenáristé však přece jen už od začátku trochu přitvrdili slovník. Jaroslav Žídek připouští, že možná působí přísně, rozhodně však nechce být zlý. Když namítám, že znělka naznačuje spíše opak, směje se.

„Myslím, že lidé chápou, že je to o scénáři a produkční koncepci. Tak to řekli a tak jsem to musel udělat. Ovšem když v nějakém díle uvidím, že kuchaři umějí vařit a jenom na to kašlou, protože je nemá kdo zkontrolovat nebo protože jsou líní, pak asi budu mít důvod na ně zvyšovat hlas,“ varuje.

Jaroslav Žídek mi taky konečně vysvětlil, proč skoro v každé větší slovenské vesnici visí italská vlajka a nápis ristorante. Pizza je totiž levná a jak český kuchař glosuje, umíchat těsto, natřít ho rajčatovým protlakem a posypat eidamem není nic těžkého. A dobře se to prodává. To ovšem slovenskou kuchyni nikam dál neposune. „Na Slovensku se nejvíc restaurací jmenuje pizzerie a to je problém. Slovenská kuchyně, když se dělá dobře, je stejně dobrá jako česká nebo francouzská,“ zdůrazňuje.

A co bude Jaroslav Žídek po ostatních kuchařích v televizní show vyžadovat? Diváci české verze už si zvykli na to, že se Zdeněk Pohlreich pravidelně ušklíbá nad bohatou zeleninovou oblohou a klasickou přílohu ve formě červeného a bílého zelí častuje hanlivou přezdívkou „slávie“. Jak to bude na Slovensku? „Úroveň restaurací můžou posunout jenom klienti. Nikdo jiný,“ říká s tím, že dokud se lidé v restauracích spokojí s nekvalitním jídlem, nic se nezmění.

Jaroslav Žídek je kuchařský kosmopolita – Čech, který bude učit vařit Slováky a přitom bydlí za hranicemi v sousedním Maďarsku. Namísto luxusních restaurací preferuje obyčejnou maďarskou hospodu, kde prý dělají skvělé plecko na smetaně.

<iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=bratislava,+slovensko&amp;sll=49.930008,15.369873&amp;sspn=3.225077,10.821533&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Bratislava,+Slovensko&amp;t=h&amp;ll=48.936935,18.28125&amp;spn=2.525945,6.70166&amp;z=7&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=bratislava,+slovensko&amp;sll=49.930008,15.369873&amp;sspn=3.225077,10.821533&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Bratislava,+Slovensko&amp;t=h&amp;ll=48.936935,18.28125&amp;spn=2.525945,6.70166&amp;z=7&amp;iwloc=A" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Bratislava, Slovensko</a></small>
autor: vob
Spustit audio