Boloňské špagety

Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.

Omáčka pro 4 až 6 osob:

3 lžíce olivového oleje, 50 g másla, 1 velká cibule nakrájená nadrobno, 1stonek řapíku nakrájený na drobné kostičky, 1 mrkev nakrájená na drobné kostičky, 2 stroužky česneku (utřené), cca 400 g mletého hovězího masa, 1 malý rajčatový protlak (70g), 400 g krájených rajčat v plechu (když máte možnost, doporučuji oloupat a nakrájet čerstvá zralá), 200 ml červeného vína (ve finále bude omáčka zcela bez alkoholu), sůl a pepř k dochucení

Postup:

Olej a máslo vložte do hrnce. Přidejte cibuli a 5 až 7 minut duste. Pak přidejte řapík a mrkev a opět 5 až 7 minut duste, dokud nebude zelenina měkká a nezačne mírně hnědnout.

Pak přidejte česnek, promíchejte a přidejte maso. Ztlumte oheň a za občasného promíchání duste asi 10 minut. Pak přidejte protlak, míchejte a duste 3 až 5 minut.

Potom přidejte víno, míchejte, nechte ho chvilku vyvařit a přidejte rajčata a asi 150 ml vody. Osolte a duste pod poklicí za občasného promíchání na mírném plameni asi 1 ½ hodiny. Ve finále by směs měla vypadat tak, že maso bude lehce vyčnívat nad hladinu z koncentrované omáčky.

Tato omáčka je asi nejoblíbenější dobře promíchaná s čerstvě vařenými špagetami a posypaná strouhaným parmezánem.

autor: Denisa Jeřábková