Špagety s lanýži
Češi mají rádi italskou kuchyni, podle průzkumů u nás patří pizza vedle svíčkové k nejoblíbenějším jídlům. Denně se v České republice prý sní 85 tisíc pizz. Také další recept Tomáše Chalupy z pražské Pizzerie Veranda je inspirovaný Itálií.
Suroviny:
280 g vepřové panenky
800 g čerstvých špaget, nebo 500g sušených
lanýže – podle možností pasta, případně čerstvé
1 menší cibule
olivový olej
3 dcl 30% smetany
160 g hříbků
mořská sůl, drcený pepř
parmazán
rukola
lanýžový olivový olej
Postup:
1. Vepřovou panenku nakrájejte na kostičky a opečte na olivovém oleji.
2. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, hříbky a smetanu. Když se smetana zredukuje, přidejte lanýžovou pastu, sůl, trochu drceného pepře.
3. Smíchejte s uvařenými těstovinami.
4. Na talíři ozdobte parmazánem, rukolou a pokapejte lanýžovým olejem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.