Dort s karamelovou šlehačkou podle receptu Naší kavárny
Recepty Naší kavárny, která sídlí přímo v centru Thomayerovy nemocnice, jsou jednoduché a svěží.
Přímo v kavárně vás obslouží zaměstnanci z řad rodičů a dalších příbuzných těžce nemocných a dlouhodobě hospitalizovaných pacientů. Jsou to lidé, kteří se rozhodli intenzivně pečovat o své hospitalizované dítě, a to i za cenu ztráty zaměstnání. Právě v Naší kavárně dostali příležitost, jak nezůstat úplně bez prostředků.
Recepty pro nás připravili manažer Naší kavárny Oldřich Široký a ředitelka spolu Lékořice Miroslava Flemrová.
Dort s karamelovou šlehačkou
Ingredience na korpus:
4 polévkové lžíce polohrubé mouky
2 lžíce solamylu
6 lžic pískového cukru
½ lžičky prášku do pečiva
6 velkých vajec
Postup:
1. Oddělte žloutky od bílků. Bílky ušlehejte dotuha. Do žloutků dejte 2 lžíce horké vody a s cukrem ušlehejte do pěny, pak postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solamylem.
2. Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků.
3. Dejte péct do trouby na 180 stupňů cca na 40-45 minut.
Na karamelovou šlehačku:
2 velké šlehačky (smetana ke šlehání, ne trvanlivá)
2 velké lžíce pískového cukru
Postup:
1. Cukr dejte s několika kapkami vody zkaramelizovat. Stále míchejte, až má cukr konzistenci a barvu tekoucího lesního medu. Nesmí se „přetáhnout“ protože by byl hořký.
2. Pak odstavte rendlík s karamelem z plotny a najednou vlijte šlehačku. Trochu to prská, ale jen chvilku. Pak dejte znovu na mírně rozpálenou plotnu a za stálého míchání nechte karamel rozpustit.
3. Jakmile je karamel rozpuštěný, hrnec odstavte a nechte šlehačku odpočívat 24 hodin.
4. Druhý den šlehačku ušlehejte, částí promažeme rozkrojený dort, zbytkem ozdobte. Po okrajích můžete dozdobit umletými ořechy.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.