Hovězí ragú v bramborové kaši zapečené se sýrem podle receptu Roberta Bezděka

Šéfkuchař Knorr Robert Bezděk se kuchařině věnuje už 20 let. Vařil turistům ve Špindlerově Mlýně, pracoval v řetězci Kolkovna, prošel i italskou restaurací. Vaření je pro něho nejen povoláním, ale i koníčkem. Cestuje, aby poznával nové kuchyně. Tak absolvoval například kurz tradiční brazilské kuchyně přímo v Brazílii. Při vaření používá rád bujóny, stejně jako v následujícím jednoduchém receptu.

Ingredience na 6 porcí:

700 g hovězího mletého masa
200 g cibule
4 stroužky česneku
olej
500 g drcených rajčat
500 g cherry rajčat
200 g čedaru vcelku
1 vanička šťávy na tmavá masa

Pro přípravu bramborové kaše:

1 kg brambor
0,2 l mléka
50 g másla

Postup:

1. Pro přípravu bramborové kaše si oškrábejte omyté brambory a vložte je do osolené vody. Vařte do změknutí, sceďte, rozšťouchejte, přidejte teplé mléko, kvalitní tuk, sůl a vyšlehejte doměkka.

2. Ragú připravíte tak, že na olivovém oleji zpěníte dozlatova cibuli a česnek, přidáte hovězí mleté maso a opečete. Po vydušení vody z masa přidáte drcená rajčata, tymián a šťávu na tmavá masa.

3. Vše pozvolna povařte asi 20 minut.

4. Nakonec do pekáče střídavě nanášejte vrstvu bramborové kaše a připraveného ragú. Snažte se začít i skončit kaší. Vše završte plátky čedaru a cherry rajčátky.

5. Zapékejte do zezlátnutí sýra i rajčátek a můžete servírovat.