Pivní recepty: Pivní štrúdl

K našemu národu neodmyslitelně patří pivo nejvyšší kvality. Pivo ale není jen výborný nápoj, ale také skvělá surovina na vaření. První zmínky o vaření s pivem můžeme najít v kuchařských knihách už od 15. století. Zprvu se přidávalo jen pod maso, a to hlavně pod zvěřinu, ryby a drůbež. Časem se ale vaření s ním rozmohlo natolik, že se začalo využívat i pro další pokrmy, jako je třeba proslulá pivní polévka.

Další zajímavé recepty z piva pro vás připravila Martina Ferencová z Českého svazu pivovarů a sladoven.

Pivní štrúdl

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny:

2 lžíce octa
skořice
cukr
strouhané jablko
rozinky
oříšky
tuk na vymazání
10 lžic svrchně kvašeného tmavého piva
2 žloutky
250 g tuku
500 g hladké mouky

Postup:

1. Hladkou mouku, tuk, žloutky, ocet a pivo smíchejte v nelepivé těsto. Nechte odpočinout a pak těsto rozdělte na 4 díly.

2. Jablka oloupejte a nastrouhejte.

3. Z každého dílu vyválejte plát, na který dejte nastrouhaná jablka, posypte cukrem se skořicí, sekanými oříšky a rozinkami.

4. Pivní štrůdl zamotejte, dejte na vymazaný plech a pečte dorůžova.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.