Ukážeme vám zahrádky s „přidanou hodnotou"

Jsou jich desítky, možná i stovky. Jedna příjemnější než druhá. Sedáváme v nich s přáteli, povídáme si. Ideální je, když je u nich dětské hřiště nebo jsou "třešničkou" na konci trasy rodinného výletu.

Seriál Prahou křížem krážem tentokrát zabrousí do oblíbených restauračních zahrádek. Díváme se po těch s „přidanou hodnotou". Jolanu Novákovou doprovází a místa vybírá Ilja Kučera mladší.

Nádražní restauraci Dejvice

Nádražní restauraci Dejvice nabízí posezení na dvou místech, pod kaštany nebo přímo na nástupišti. Sledujete příjezdy a odjezdy a máte jistotu, že váš spoj, kterým míříte s rodinkou třeba do Železničního muzea v Lužné u Rakovníka, vám neujede před nosem. Na vedlejší koleji dejvického nádraží stojí stříbrný Revolution Train (protidrogový vlak).

Čtěte také

Zahradní pivnice v Letenských sadech

Do Letenských sadů můžete zamířit po návštěvě Národního technického nebo zemědělského muzea

Zahradní pivnice přímo před novorenesančním Letenským zámečkem nabízí jedinečný výhled na pražské panorama s protékající Vltavou. Hned „za bukem“ je Národní technické a Národní zemědělské muzeum a taky historický kolotoč s koníky, který se snad brzy zase roztočí… Desítky stromů, dřevěných stolů, hřiště pro děti, a - což je podstatné - nechybí ani toalety!

Riegrovy sady

Riegrovy sady, pojmenované po českém politikovi, vznikly roku 1902 spojením bývalé zahrady Kanálka a zahrad usedlostí Saracinka, Pštroska, Švihanka a Kuchyňka. Městský park má rozlohu asi 11 hektarů. V restauračních zahrádkách se usadí až 1.400 lidí. Přestože v centru Prahy, jako byste byli v přírodě. Bývají tu koncerty, sledují se sportovní přenosy a taky tu promítají filmy.

Parukářka

Na místě bývalých vinic, na žižkovském Vrchu svatého Kříže, který navazuje na komplex Parukářky, stojí další oblíbená „zahrádka". Okolo trávníky, lákající k zalehnutí či pikniku, tři dětská hřiště, lavičky, zkrátka pohoda. Pobíhají tu děti, psi i mládež a výhled na Prahu, denní i noční, stojí za to. Ve skále pod Parukářkou se nachází protiatomový kryt Bezovka, který si po domluvě můžete prohlédnout.

Restaurace Na Struze

Poseděli a popovídali jsme si také na zahrádce restaurace Na Struze ve Strašnicích. Kousek odtud můžete navštívit a prohlédnout si dílo architekta Jana Kotěry - Trmalovu vilu. Nebo zabrousit do kulturního domu Barikádníků, o kterém jsme nedávno mluvili v jednom z našich seriálů. Hosty baví plechové cedule, které na restaurační zahrádce visí. Ale hlavním důvodem, proč jsme se tu ocitli my, je, že průvodce zahrádkami, Ilja Kučera ml., bydlí téměř v sousedství.

Čtěte také

Na Kačabce

Podle Kačabky byla pojmenovaná i nedaleká ulice Za Kačabkou

Navštívit můžete nedaleko ležící Toulcův dvůr, prohlédnout si přírodní památku Meandr Botiče, třeba při procházce naučnou stezkou Povodím Botiče. Druhá naučná stezka, která okolo vede, se jmenuje Historií Hostivaře. A až to všechno obhlédnete, posadíte se pod kaštany Na Kačabce. Hostinec tu stojí už od roku 1837. Kvetl v něm spolkový život, scházely se tu členové Svornosti nebo Hostína.

Klamovka

Poslední námi navštívenou zahrádkou je Klamovka. Dostala jméno roku 1757, kdy pozemky odkoupila hraběcí rodina Clam-Gallasů. Byla místem posledního šlechtického souboje v Čechách (6. 5. 1876 mezi knížetem Vilémem Auerspergem a Leopoldem Kolowratem-Krakowským). V roce 1895 Klamovku koupil košířský starosta Matěj Hlaváček. Provedl rozsáhlé úpravy, otevřel výletní zahradní restauraci a bývalý zámeček přestavěl na tančírnu s velkým parketem. Vlastním nákladem dokonce vybudoval elektrickou dráhu. Jak to s ním dopadlo, asi víte. Nebo uslyšíte v naší reportáži.

Je pravděpodobné, že vaše srdce patří i jiným zahrádkám. Tak ať jsou v nich vždy teplé párky, studené pivo a hlavně fajn parta!

Poslouchejte seriál Prahou křížem krážem s podtitulem Zahrádky s „přidanou hodnotou" od 1. do 7. června 2015 v 10:10 a v repríze ve 20:25 na Regině! Jednotlivé díly najdete v našem audio archivu.

Spustit audio