Živé jídlo Čechy stále více zajímá

5. červen 2015

Raw strava neboli pokrmy připravované bez tepelné úpravy u nás zažívají v posledních dvou letech boom. Společností a restaurací, které se živým jídlem zabývají, je v Česku už asi 50. V pořadu Třináctka Plus na toto téma mluvily přední odbornice na syrovou stravu Wlasta Hlinková a organizátorka Rawfestu Dita Hasalová.

Raw jídlo se připravuje mixováním, klíčením a vysoušením do 42 stupňů Celsia. Připravíte tak pokrmy, které na první pohled vypadají jako ty, na které jste zvyklí z tradiční kuchyně. Wlasta Hlinková zdůraznila, že suroviny rostou všude kolem nás. Stačí jen vyrazit na zahradu nebo do parku. Teď se například dá připravovat jídlo nebo výborný vitalizační nápoj z bezových květů nebo pampeliškových listů.

Dita Hasalová posluchače pozvala na Rawfest, který proběhne tento víkend na ostrově Štvanice. Mezi vystavovateli se objeví více než dvě desítky vyhlášených raw restaurací, cukráren a producentů živé stravy v České republice. Návštěvníci budou mít možnost raw stravu si na místě nejen ochutnat, ale i připravit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.