Dopolední expres17. března  2016 v 10:00  

Nejstarší sklárna na světě je v Harrachově. Sklo se v ní fouká už od počátku 18. století

Sklárna v Harrachově - Foto: Michaela Vlková

Sklárna v HarrachověFoto: Michaela Vlková

V Harrachově se můžou pochlubit nejdéle fungující sklárnou na světě. Huť tam údajně vznikla už na počátku 18. století. A v tamních pecích se topí dodnes. Jak to tam funguje?

„Tady na huti vidíte jenom foukače, mimo nich ve sklárně zaměstnáváme i několik brusičů. Dochovala se nám tady historická brusírna z roku 1895,“ říká Petr Novosad, syn majitele sklárny. 

Sklo se brousí jen výjimečně 

V současné době se skleněné výrobky většinou dále neopracovávají. Trend broušených skleniček je prý už minulostí. Na výrobě jedné skleničky se většinou podílí pět sklářů. 

Takhle vzniká sklenice - Foto: Michaela Vlková

Takhle vzniká skleniceFoto: Michaela Vlková

„Tři z nich vždy vyrábějí kalich skleniček, foukají sklo. A ti dva dole – jeden z nich vyrábí nožičku, druhý základnu sklenice,“ komentuje výrobu skla Petr Novosad. 

V průběhu jedné směny takováto parta sklářů vyrobí v průměru kolem pěti set sklenic. Poté, co se skleněné výrobky vyrobí, musí se výrobky zchladit v pásové peci. Chlazení trvá přibližně dvě hodiny. 

„Během toho chlazení se odstraní pnutí ze sklenice, kompletně se vychladí a je připravena k dalšímu opracování,“ vysvětluje postup Petr Novosad. 

Stát se na chvíli foukačem skla? Žádný problém. V harrachovské sklárně totiž pořádají i exkurze pro veřejnost. Zájemci sem mohou zavítat každý den, a to včetně víkendů. Vedle huti je možné navštívit i tamní muzeum skla nebo pivovar. 


 

Autor:  Michaela Vlková
Pořad: Dopolední expres  |  Stanice: Sever
Čas vysílání: pondělí-pátek 9:00  |  Délka pořadu: 3 hodiny  
 

Nové články v rubrice

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace