Bez černý: tipy a návody k vnějšímu i vnitřnímu užívání

7. červen 2016

V těchto dnech všude potkáte keře obsypané bílými květenstvími a všude je cítit jejich silná vůně. Máme tu období kvetení černého bezu a bylo by dobré ho využít a květy si nasbírat. Jsou totiž všestranně využitelné pro naše zdraví!

Už ve starověkém Římě existovaly recepty na šťávy a sirupy z černého bezu. Celé generace před námi znaly jejich pozitivní účinky na zdraví.

V květech černého bezu najdeme mnoho prospěšných látek. Různé silice a slizy s příznivými na sliznice dýchacích cest i trávicího traktu, třísloviny, které pomáhají s odstraňováním škodlivin z těla a nebo rutin, který má schopnost zpevňovat cévní stěny. Dalším přínosem jsou kyseliny jablečná, octová a valerová, které zlepšují metabolismus. Velmi prospěšná je i kombinace vysoké hladiny vitamínů C a P.

Pod označením „vitamín P“ se ve skutečnosti skrývá velká skupina látek, které jsou z chemického hlediska řazeny mezi flavonidy a v těle působí velmi účinně proti škodlivinám, včetně těžkých kovů. Vitamín P zlepšuje využití vitamínu C v těle. Další významný přínos má vitamín P na cévní systém, protože se díky němu zpevňují žilní a cévní stěny a snižuje se propustnost tenkých cév.

Díky svému složení se tedy bezové květy hodí při léčbě křečových žil a při všech onemocněních krevního oběhu, využijeme ho při nachlazení, nemocech dýchacího ústrojí, při potížích s trávením, ale také při bolestech všeho druhu.

Květ černého bezu = univerzální všelék

Bez černý - plody

Květ bezu černého byl v minulosti považován za univerzální lék. Nejjednodušší cestou, jak ho zužitkovat, je nasušit ho. Sbíráme rozkvetlé květenství ‒ nejlépe za slunných dní, kdy jsou květy suché. Případná vlhkost by sušení prodlužovala a hrozil by výskyt plísní.

Květenství co možná nejvíc zbavíme stopek, protože v nich jsou látky, které dráždí ledviny. Květy rozprostřeme v tenké vrstvě nebo zavěsíme v dobře větrané místnosti bez přímého slunce.

Po usušení odstraníme zahnědlé květy a ponecháme si jen ty, které si uchovaly světlou nažloutlou barvu. Skladujeme v tmavé uzavíratelné nádobě a příležitostně si uvaříme bezový nálev.

Jak na bezový nálev?

Polévkovou lžíci sušeného květu zalijeme ¼ litrem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat a přecedíme. Tento výluh má široké využití. Protože vyvolává pocení, ničí hnilobné bakterie a čistí zahleněné průdušky, používá se při horečce, při rýmě a kašli. Chladný se hodí popíjet při žaludečních nevolnostech a střevních kolikách.

Vlažný neslazený čaj se doporučuje pít při vysokém tlaku a při onemocnění ledvin a močového měchýře. Nápoj také ulevuje při migréně a bolestech zubů.

Nemusíme ho ale užívat jen vnitřně ‒ inhalování bezového nálevu ulevuje při rýmě a při zánětu průdušek. Použít ho můžeme i jako kloktadlo při bolestech v krku a při zánětu dásní. A obklady z nálevu bezového květu se osvědčují při křečových žilách.

Sirup z květů černého bezu

Bez na talíři a bezový sirup

Kosmatice, neboli smažené obalované květy, bývaly v chudších rodinách a v těžkých časech na talíři často. A hodí se i dnes, protože i osmažené květy jsou zdravé. Oprané květenství jednoduše obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance a osmažíme na oleji. Podáváme s brambory nebo zeleninou.

Zapíjet takovou večeři můžete třeba bezinkovým sirupem. 30 květenství bezu zalijeme dvěma litry chladné převařené vody, přidáme 2 velké citrony nakrájené na kolečka a necháme 24 hodin odstát. Přecedíme přes plátno, přidáme 2 kila cukru, krátce povaříme a naplníme do lahví. Můžete, ale nemusíte sterilizovat, protože i bez zavaření vydrží sirup v chladnu a temnu i několik měsíců.

Sirup můžete užívat po lžičkách při nemocech z nachlazení a při kašli. Polévkovou lžíci užívejte třikrát denně a zapijte pořádně vodou. Případně sirup vodou nařeďte, přidejte šťávu z citronu a vypijte. Neužívejte těsně před spaním, protože bezinky podporují vykašlávání a to by vás ve spánku rušilo.

Pozor ale ‒ sirup používejte jen v případě potíží a maximálně 14 dní za sebou. Kdybyste ho užívali dlouhodobě, tělo by si na něj zvyklo a léčebný efekt by se vytratil.

Černým bezem proti křečovým žilám

Chcete-li mít nohy bez otoků a bez bolestí a trochu napravit poškozené cévy, vyzkoušejte kůru s následujícím sirupem: Jednu lžíci bezových květů (čerstvých nebo sušených) smíchejte s lžičkou drcených plodů rakytníku a 1 lžičkou pohanky. Zalijte 3 decilitry vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Přeceďte a vypijte.

Černý bez

Doporučuje se tento nálev užívat jednou po dobu 6 týdnů. Účinky můžete ještě podpořit bezovou koupelí. Na tu budeme potřebovat 3 hrsti bezových květů, 3 litry vroucí vody, které společně necháme hodinu louhovat a přilijeme do vany. Koupel by měla trvat 15 minut a ideálně byste se do ní měli ponořit 10 dní za sebou. Tato koupel ulevuje nejen žilám, ale i při onemocnění kloubů.

S revmatismem a dnou pomůže i bezový ocet. 3 lžíce květů 14 dní louhujte v půllitru kvalitního jablečného octa a přeceďte. 2X denně si dejte jednu polévkovou lžíci (můžete si ji třeba přidat do čaje) A klouby tímto octem můžete i jemně masírovat.

Nosní kapky, šampon a pleťová maska z bezu

Nosní kapky z bezu oceníte, až vás postihne rýma. Využít je ale můžete i jako prevenci před ní, protože ozdravují nosní sliznici, která je pak méně náchylná k onemocněním.

K jejich výrobě budete potřebovat půl lžičky bezových květů, půl lžičky listů jitrocele a deci vroucí vody. Bylinky vodou přelijte, nechte 10 minut louhovat a přeceďte přes jemné sítko nebo přes plátno. Používejte dvě kapky třikrát denně do obou nosních dírek.

Jestli si chcete vylepšit pleť, bezový květ vám pomůže. Pokožce s akné a se zánětlivými projevy pomůže bezová pleťová maska. 3 lžíce sušených květů bezu zalijte horkou vodou a ve vychladlém výluhu namočte plátno nebo vatové tampóny, které si na 15 minut položte na pokožku. Pak smyjte a jemně promasírujte olivovým olejem.

Chcete-li si mýt vlasy šamponem bez chemie, vyzkoušejte následující recept: Hrst květů bezu smíchejte se dvěma lžičkami nastrouhaného přírodního mýdla, hrnkem převařené vody a kapkou kvalitního esenciálního oleje s oblíbenou vůní. Nechte ustát do druhého dne, přeceďte, přelijte do lahvičky a používejte jako běžný šampón.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.