Sklenice sušených šípků ve spíži vydá za několik regálů tablet v lékárně

23. listopad 2015

Ne nadarmo využíval Hippokrates šípek jako lék skoro na všechno. Určitě stojí za to, abyste se vydali někam k lesu a pár šípků si natrhali. Čím vším tedy šípky prospívají našemu zdraví?

Šípky mají opravdu široký záběr v působení na naše zdraví. Především je můžeme považovat za přirozený multivitamín. Mají obrovské množství vitamínu C, a neméně vitamínů A a E - skvělých bojovníků proti toxinům v těle a nezbytných pro fungování imunitního a cévního systému.

Je tu i další řada vitamínů a minerálních látek - vysoký obsah hořčíku se zasluhuje o to, že nás šípek uklidní ve stresových situacích a jeho dlouhodobé užívání zkvalitňuje spánek a snižuje výskyt bolení hlavy.

Obsažené železo zase pomáhá v boji s únavou a vápník ze šípku pomáhá léčit osteoartrózu. V šípku také najdeme rutin a lykopen. Ty už také známe - prospívají našim cévám, protože zpevňují jejich stěny a mírní bolesti žil.

Najdeme tu celou řadu dalších účinných látek, díky kterým šípek můžeme využít jako léčebný a podpůrný prostředek při nachlazení, zánětech močových cest, paradentóze, revmatických potížích, kardiovaskulárních onemocněních, únavě i depresích.

Šípky - skvělý zdroj přírodního vitaminu C

Jak šípky nasbírat a uchovávat?

Někdo tvrdí, že nejlepší je sbírat šípky, které prošly mrazem - že prý mají větší sílu. To bohužel není pravda. Přemrzlé šípky jsou možná jen sladší, ale jinak ztrácejí spoustu vitamínů. Navíc, kvůli ledním krystalkům, mají porušené buněčné stěny, hůře se suší a snadno se kazí.

Sbírejte tedy jen šípky dobře vyzrálé s tvrdými plody. Sušit je můžete buď celé, bez stopek - stačí je ponechat na teplém větraném místě. Nebo je můžete před sušením zbavit také jadérek a dužiny s chloupky. Abyste se jich zbavili, je nutné rozkrojené šípky vymýt. Sušení je potom komplikovanější - nejlépe si s ním poradí sušička.

V troubě byste měli šípky sušit asi hodinu při 70 až 80 stupních, pak teplotu snížit na 35 stupňů a až uvidíte, že šípky nepouštějí vodu, měli byste je nechat dosušit na vzduchu.

Sušené šípky využijete nejen do čajů, ale dají se z nich vyrobit i šípkový likér nebo oblíbená šípková omáčka.

Jak na šípkovou polévku a nebo marmeládu?

Šípková polévka sice není mezi lidmi úplně rozšířená, ale možná právě vám zachutná. Potřebovat na ni budete půl kila šípků, které zalijete litrem a půl vody, přidáte nastrouhanou citrónovou kůru a necháte asi dvacet minut povařit.

Zmrzlé šípky

Pak směs rozmixujte, propasírujte, přidejte 100 gramů cukru a znovu přiveďte k varu. Zahustit můžete dvěma lžícemi mouky rozmíchané ve vodě a nechte vychladnout. Poté vmícháte šťávu z půlky citrónu, tři lžíce kysané smetany a podávat můžete posypanou mandlemi.

Tradičnější úpravou je marmeláda - existuje na ni mnoho receptů, my vám představíme jeden, při kterém zpracujete i jablka. K libovolnému množství šípků přidejte dvojnásobné množství cukru a trojnásobné množství jablek. Pokrájená jablka rozvařte s cukrem a malým množstvím vody, přidejte očištěné a chloupků zbavené šípky a vařte tak dlouho, dokud nevznikne hustá hmota. Tu pak naplňte do sklenic.

Šípkový čaj, lék proti depresím

Skvělý je čaj z celých čerstvých šípků. Ty je potřeba vařit asi 15 minut na mírném ohni, pak scedit a vypít. Pozor - šípky z vývaru nevyhazujte! Dají se použít opakovaně až čtyřikrát. Nejsilnější bývá druhý a třetí výluh.

Sušené šípky je dobré jen chvilku povařit a potom nechat několik hodinu vyluhovat. Zvolit můžete i opačný postup, kdy šípky nejdříve necháte přes noc namočené ve vodě a po scezení jen trochu přihřejete.

Pokud k výrobě čaje používáte šípky drcené, nezapomeňte přecedit nálev přes jemné sítko nebo přes plátýnko, aby vás nedráždily chloupky z dužiny. Účinky šípkového čaje a také jeho chuť můžeme vylepšit přidáním lipového květu nebo sušených jablek či jablečných slupek. Čaje můžete za den vypít i litr a půl. Jenom počítejte s jeho močopudnými účinky a nepijte ho těsně před spaním.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio