VIDEO: Vypadá to divně, ale funguje to. Jóga smíchu vás nabije pozitivní energií

26. září 2016

Asi vám to bude připadat divné. Sejdou se lidé, kteří se neznají a na povel se smějí. Tak nějak by se dal zjednodušit princip kurzů jógy smíchu.

„S jógou to zas až tak mnoho společného vlastně nemá,“ říká certifikovaná lektorka jógy smíchu Ivana Bonaventurová. „Místo jogínských cviků používáme smíchocviky,“ naznačuje.

Jóga smíchu je původně indická záležitost. Říká se jí hasya yoga a je to jedinečný koncept cvičení, který je založen na faktu, že každý se může smát bez důvodu, bez vtipu, humoru nebo jiných vnějších podmínek.

„Mozek nepozná, že se smějete na povel. Bez příčiny. Mozek jen ví, že se smějete a začíná uvolňovat hormony štěstí. Proto je vám pak hezky a příjemně,“ vysvětluje paní Ivana, která historicky první kurz jógy smíchu rozběhla v Litvínově.

Stačí odbourat stud a rozpaky. „Hodně záleží na lidech, kteří se sejdou. Ale dá se předpokládat, že ten, kdo se přihlásí, se smát chce, takže to snad půjde dobře,“ doufala Ivana před začátkem kurzu.

„Smíchocviky jsou směšné. Nutí vás dělat směšné věci. Smějete se sousedovi vpravo, sousedovi vlevo a oni se smějí vám. Smějete se sami sobě.“ Ideálně odcházíte z lekce křečemi od smíchu ve tvářích a lehkou hlavou.

Zájem o historicky první kurz jógy smíchu na Mostecku byl tak velký, že Ivana Bonaventurová musela po naplnění kapacity prostor další zájemce odmítat. „Lidi se prostě chtějí smát,“ konstatuje lektorka.

O tom, jestli bude směšné cvičení pokračovat dalšími cykly, rozhodne úspěch toho prvního.

Spustit audio