Známá místa s neznámou historií představují nové infotabule v Litvínově

4. červen 2015

Zakladatel české numismatiky a literární vědy byl Mikuláš Adaukt Voight. Že jste tohle jméno nikdy neslyšeli? A díky komu má socha ďábla z kostela znovu svou nohu? Také ne? Nebojte, není to nic divného. Donedávna to netušili ani obyvatelé Litvínova. Teď už jsou litvínovští moudřejší - všechny informace totiž najdou na nově nainstalovaných informačních tabulích.

Začalo to na Studničním vrchu

„Když jsme žádali město, aby upravili pramen na Studničním vrchu, chtěli jsme, aby u něj byla i tabule s informacemi o jeho historii,“ říká Josef Pošta ze Spolku přátel historie Litvínovska.

Město jejich přání vyhovělo a podobných info tabulí nechalo vyrobit hned pět. „Je tu spousta míst, která si zaslouží, aby o nich lidé věděli víc,“ vysvětluje Jana Břečková z litvínovského městského úřadu.

Info kampaň, nazvaná Genius Loci, začala na místním valdštejnském zámku. Informace o historických náhrobcích byli první, které město nechalo naistalovat.

Kdo byl Voight?

„Tohle je deska věnovaná Mikuláši Voightovi,“ ukazuje Břečková v parku, který nese právě Voightovo jméno. Kdo Mikuláš Adaukt byl a proč si zaslouží být připomínán si místní i turisté mohou přečíst právě na téhle tabuli.

„Sehnat o zakladateli české numismatiky podrobné informace vůbec nebylo jednoduché,“ přiznává vystudovaná historička Jana Břečková. Zajímavé a vděčné jsou i historické fotografie. Na nich je vidět jak dané místo měnilo v čase.

Info tabule mají i další přidanou hodnotu. Pro město je vyrobili truhláři ze zdejšího učiliště.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio