Ústecký strážník ve svém volnu zadržel ozbrojeného lupiče. Dostal za to medaili za statečnost

29. červen 2016

Pohodová sobota s dětmi se pro ústeckého strážníka Bedřicha Kořínka během okamžiku změnila v pracovní. Podařilo se mu zadržet ozbrojeného lupiče, kterého pak předal policistům. Za svou statečnost teď dostal medaili.

Předminulý víkend (18. 6.) byl se svými dětmi venku a v obchodě na Skřivánku jim koupil zmrzlinu. Co následovalo?

„Najednou z té večerky byl slyšet strašný řev a vyběhl maník, který měl v ruce pistoli. Ze začátku jsem se ho snažil dostat co nejrychleji na zem a aby to zahodil. Když jsem ho zaklekl, tak už se ani nesnažil utéct a pochopil, že má smůlu,“ vypráví strážník s 12letou praxí.

Jak přiznává, teprve po zadržení ozbrojeného lupiče si začal uvědomovat, co všechno se mohlo stát. „V našem povolání někdy nemůžete přemýšlet, musíte jednat rychle a občas i riskovat,“ dodává statečný strážník.

Většina strážníků by v podobné situaci prý jednala stejně

Ředitel ústecké městské policie Pavel Bakule k jeho zákroku řekl: „Pan Kořínek zasahoval, dalo by se říct, automaticky ‒ tak, jak mu asi velelo lidské podvědomí… Jsem přesvědčený, že takhle by asi reagoval téměř každý strážník, který tu práci dělá rád a dělá ji dlouhodobě.“

Za zadržení ozbrojeného pachatele dostal Bedřich Kořínek medaili za statečnost. Zařadil se tak mezi několik dalších oceněných kolegů.

„Medaili za statečnost dostali třeba i strážníci, kteří zasahovali při požáru domu a z toho domu vyváželi autogenní soupravy do doby, než přijeli hasiči. Za statečnost byl také oceněn strážník, který zasahoval při úniku plynu v ulici Veslařská, kdy došlo k výbuchu. Ten strážník byl velmi těžce zraněn, ale zachránili se životy nájemníků, které se podařilo dostat z toho domu,“ připomněl ředitel MP Pavel Bakule.

autor: hau
Spustit audio