Lidé z Vtelna nesouhlasí s návrhem nového územního plánu města Most

27. červenec 2017

Část obyvatel mostecké čtvrti Vtelno v Mostě nesouhlasí s návrhem nového územního plánu. Ten počítá s přeměnou stávající zemědělské půdy na stavební parcely. Na nich by podle plánu mohly vyrůst desítky nových rodinných domků. Majitelé domů ve Vtelně se bojí, že nová výstavba přinese hluk a nepořádek. Domky si navíc koupili s tím, že se jim sousední pole líbilo. Sepsali proto petici, kterou podepsalo zhruba padesát lidí.

„Měla by tady být zachovaná zemědělská půda, aby tu byl kousek přírody, okolo už je dost domečků,“ myslí si paní Iveta, která má ve Vtelně rodinný dům. O petici nevěděla, kdyby ano, neváhala by ji podepsat.

Část obyvatel Vtelna, kromě petice, vyjádřila svůj nesouhlas s výstavbou dalších rodinných domků formou námitek k návrhu nového územního plánu, které odevzdali na mostecký magistrát.

„Kolem 40 námitek bylo na oblast Vtelna, většinou lidé nesouhlasili s umístěním rozvojové lokality ve Vtelně,“ doplňuje Iva Mazurová, vedoucí Odboru rozvoje a dotací mosteckého magistrátu.

Ne všem ale návrh na vybudování desítek stavebních parcel v sousedství vadí. Roman Anda je pro výstavbu: „Tdy dřív taky nic nestálo, byl tu jenom sad a díky tomu, že se tu vybudovalo stavební místo, tak tu teď bydlíme my.“

Úředníci magistrátu teď vyhodnocují všechny námitky, které v souvislosti s návrhem nového územního plánu na magistrát doputovaly. Bylo jich přibližně 130.

„V současné době se vyhodnocují námitky a připomínky, které byly podány v zákonné lhůtě. Až se vyhodnotí, pošlou se k dotčeným orgánům, jestli k tomu nemají nějaké připomínky, a v přiměřené míře se bude návrh územního plánu znovu projednávat s veřejností,“ popsala další postup Iva Mazurová.

Veřejné projednání návrhu nového územního plánu po zapracování námitek by se mělo uskutečnit ještě letos. Podle odhadu magistrátu zřejmě koncem roku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio