Městskou knihovnu v Žatci čeká celková rekonstrukce

31. březen 2017

Z městské knihovny v Žatci budou mít čtenáři za několik měsíců zajímavý výhled. Radnice má po dlouhých letech příprav peníze na opravu domu v centru města. A dostane se i na hradební terasu, která je dnes uzavřená.

Městská knihovna v Žatci bude úplně nová. Po mnoha letech příprav se kulturní památka dočká kompletní obnovy. Radnice může z knihovny udělat moderní místo díky penězům z Evropské unie. Zaplatí většinu z předpokládané ceny opravy, která je vyčíslená na zhruba 14 milionů korun.

Oprava zajistí čtenářům nejen příjemné prostředí pro půjčování knížek, ale také nový prostor pro relaxaci a různé akce.

Výhled z budoucí terasy žatecké knihovny

„Ta terasa nebyla nikdy využívaná. Je to prostor na hradbách, který bude po rekonstrukci zpřístupněn veřejnosti,“ vysvětluje ředitelka žatecké knihovny v Žatci Radka Filková´a dodává: „Ten prostor nebudou moci využívat pouze naši čtenáři, ale během pořádání městských akcí i celá veřejnost.“

„Největší položku v rozpočtu na opravu tvoří výměna střešní krytiny a části poškozeného krovu. Máme tu totiž jak dřevomorku, tak tesaříka. Bude následovat výměna podlahových krytin, instalací, rekonstrukce dvou pavlačí. V knihovně budou instalovány elektronické brány, které zamezí krádežím knih,“ vypočítává referentka odboru rozvoje a majetku města Jana Šmidtová.

Knihovna bude zhruba v půlce května na měsíc uzavřena, aby mohly být knihy přemístěny do náhradních prostor vedle radnice, do domu 123. Tam bude knihovna fungovat od června až do konce roku, kdy by měla být oprava podle plánů hotová.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio