Přes 240 vybydlených domů chtějí zbourat města v Ústeckém kraji. Stát jim na to přispěje

7. březen 2016

Stovky vybydlených domů převážně v sociálně vyloučených lokalitách chtějí zbourat radnice v Ústeckém kraji. Celkem by města zaplatila za demolice 260 milionů korun. Zaplatí ale podstatně méně, stát totiž nabízí dotace až do výše pěti milionů korun. O demolice mají zájem například Most i nedaleké Obrnice.

„My takové panelové domy máme dva, oba dva máme připraveny, jak projektově, tak demoliční výměry a ještě se dopracovávají studie řešení ploch, které vzniknou po odstranění těchto dvou domů. Měly by to být odpočinkové zóny,“ konstatuje starostka Obrnic z ODS Drahomíra Miklošová.

Právě Obrnice byly iniciátorem požadavku na vznik fondu, který by obcím pomáhal s demolicemi vybydlených domů. Demolice totiž vyjde na zhruba tři a půl milionu korun, a takovou částku si dva a půl tisícové Obrnice dovolit nemohou.

„Oba dva panelové domy vycházejí kolem sedmi milionů korun. Dotace jsou do výše 80 % celkových nákladů, s omezením na 5 milionů korun. Pokud bychom dotaci dostali, tak by to znamenalo 2 miliony z našich prostředků.“

Stát dá na demolice vybydlených domů během tří let 300 milionů korun

Sídliště Chanov

V Ústeckém kraji chtějí města a obce zbourat celkem241 domů, s přibližně 1.200 byty. Radnice by musely dohromady zaplatit 260 milionů korun. Stát rozdá na demolice v sociálně vyloučených lokalitách během tří let 300 milionů korun. Pro radnice jsou vybydlené domy strašákem. Například do zcela zničených paneláků v mosteckém Chanově podle mluvčí mostecké městské policie Ilony Kozlové, zajíždí strážníci skoro obden.

„Strážníci městské policie řeší v Chanově ve vybydlených domech žhářství, kradení zpeněžitelných náklad, jako jsou trubky, topení apod. Za posledního půl roku se jednalo o častější výjezdy strážníků do této lokality.“

Most proto právě vybydlený dům v Chanově chce zbourat. O dotaci podle primátora Jana Paparegy se sdružení Severočeši Most, město také požádá.

„Především se tady bavíme o bloku 7 v Chanově, který je problematický, v současné době je vybydlený a je tedy logické, že se budeme snažit za dotační prostředky zbavit se této nemovitosti.“

Předlice

Pozemky musí města a obce dalších 10 let smysluplně využívat

Pokud ale město dotaci získá, musí pozemek pod zbouraným domem deset let smysluplně využívat, nesmí ho prodat. V Obrnicích i v Mostě uvažují o vybudování parku anebo hřiště pro volnočasové aktivity. Primátor Mostu Jan Paparega se ale obává, aby údržba této plochy nebyla dražší, než získaná dotace.

„Komunikujeme otázku udržitelnosti, protože to území je problematické a nerad bych, aby finanční prostředky, které obdržíme na demolici, jsme jednou tolik museli investovat z vlastního, z titulu udržitelnosti toho, co tam následně vznikne.“

Hlavní podmínkou pro získání dotace je, aby domy byly v majetku města. Proto musí města nejprve prázdné objekty vykoupit od majitelů.

autor: Jan Beneš
Spustit audio