Přicházejí nové občanské průkazy. Umí elektronický podpis a děti na ně nemusí čekat do 15 let

5. říjen 2015

Jít si v patnácti letech pro občanský průkaz, to byl první krok k dospělosti, na který si většina z nás dobře pamatuje. S novými občankami je už ale všechno jinak. Tu první děti získávají často už po narození. Tisíce lidí, kteří už mají občanky deset let, teď musí k přepážkám a do kabinek pro nové kartičky s chytrým čipem. Třeba v Děčíně jich je tolik, že úředníci pracují na jejich vydávání každý den kromě pátku.

„Nové občanka platí 10 let. Teď vás ještě poprosím, abyste si jí zkontrolovala a zadala osobní bezpečnostní kód. Číselný, čtyř až desetimístný. Složí k aktivaci té karty. Začne fungovat v praxi na úřadech a na poštách.

„Jak to řeší lidé na místě? Píší si ho, aby ho nezapomněli?“ „Buďto si ho napíší nebo použijí pin různě ke kartám, které už používají nebo vstupy do počítačů.“

Lidé si také mohou požádat, aby jim byl zprovozněn čip, který je uvnitř. Co ten umí?

„Je tam aplikace pro elektronický podpis, který si občan pak musí zajít zřídit a pak přes obslužnou aplikaci ministerstva vnitra si ten podpis vloží do toho čipu občanského průkazu.“

Za slušnou fotografii na občanku si připlatíte

„Fotografie je tedy dost děsivá.“ „Za tu dobu, co občanky vyměňujeme, jsem nezažila nikoho, kdo by byl spokojený. Pokud člověk chce, aby ta fotografie vypadala trochu líp, může zajít za fotografem, který má smlouvu s ministerstvem a může sem poslat fotografii v digitální podobě přes schránku ministerstva vnitra. Zase za to ale zaplatí.“

V Rumburku před časem spor o fotografii dokonce vygradoval v napadení úřednice, jak popsala mluvčí děčínské policie Petra Trypesová.

Seniorka si šla nechat vytvořit občanský průkaz, úřednice společně s ní vyrobila fotografii, která se seniorce nezamlouvala. Vzhledem k tomu, že byla tou fotografií opravdu zaskočená, tak se rozlítila a z igelitové tašky vytáhla klacek, kterým bohužel úřednici napadla fyzicky. Seniorka pak dokonce poškodila i speciální fotoaparát.

Aby úředníci předcházeli stresům občanů ve frontách, rozšířili minimálně do konce letošního roku úřední dny. Občanku si tak na děčínském magistrátu můžete vyměnit každý den kromě pátku.

autor: Iva Zítková
Spustit audio