Silničáři v Ústeckém kraji letos opraví více než 130 kilometrů silnic nižších tříd

9. červen 2015

Silničáři v Ústeckém kraji mají pro letošní rok necelých 400 milionů korun na opravy silnic. Opraví za ně 125 kilometrů silnic druhých a třetích tříd. Tyto silnice jsou sice v Ústeckém kraji v porovnání se zbytkem republiky v nejlepším stavu, na jejich kompletní opravu by bylo zapotřebí zhruba devět miliard korun. Vyplývá to ze studie, kterou si nechal vyhotovit Ústecký kraj.

Za silničáři se na jedno z míst, kde pracují, vypravil redaktor Jan Beneš. „Jsme na silnicemi mezi Petrovicemi a Telnicí, pracujete tady na těch výmolech, výtlukách, jak se vlastně spravují?“

„Se to vyfrézuje, pak se to postříká, ten spodek. To je taková emulze, která přilepí tu balenou a topu balenou se to zabalí, uválcuje se to, pak se tou emulzí udělají spáry. Čeká nás ještě 400 metrů,“ odpovídá Zbyněk Prchal.

Jen kousek odtud je obec Telnice, kam v zimě míří tisíce milovníků lyžování, to se podepisuje na stavu zdejších komunikací.

„Silnice tady jsou ve velmi špatném stavu, protože jsou užívány celým městem ústeckým a na opravy tady nezbývá,“ konstatovala žena, která v Telnici žije.

Celkem je v Ústeckém kraji 800 kilometrů silnic, které potřebují opravu. Z nich letos silničáři opraví jen necelých 130 kilometrů. Na víc nemají peníze.

Nejhorší stav mají silnice v litoměřickém okrese

Podle čeho se opravy plánují, vysvětluje Lenka Holovská z krajské správy a údržby silnic: „Silnice se vybírají k opravě podle důležitosti, není to jen o tom, jestli se lidem může zdát, jestli je někde pár děr nebo výmolů, ale je to o tom, jestli tam jezdí autobus, jaká je tam dopravní obslužnost, jak je celkově ta silnice vytížená, jestli spojuje dvě první třídy. To jsou aspekty, které jsou určující, a podle toho my si vybíráme, které silnice opravíme a které ne.“

Kde mají silničáři nejvíce práce? „Nejhůř je na tom okres Litoměřice, protože tam končí dálnice D8, která není dostavěná, takže tam ty objízdné trasy jsou kvůli té dálnici špatné, a zasažené byly Litoměřice i povodněmi. Co se týče oprav komunikací nebo výspravy povrchů, tak největší akce je Peruc, hranice okresu Kladno nebo směr na Evaň, to je na Lounsku. Nečemice, Klůček na Ústecku, Podlešín,“ dodává Holovská.

Kromě silnic budou ústečtí silničáři během léta opravovat i pět mostů, například v Horním Jiřetíně na Mostecku.

Spustit audio