Na led mě to už neláká, přiznává pětinásobný mistr světa a současný manažer Mladé Boleslavi Výborný

Do 41 let se David Výborný proháněl po hokejových kluzištích. Zahrál si NHL, pětkrát se stal mistrem světa a navíc má bronz z turínské olympiády. Naposledy pak jako kapitán dirigoval Mladou Boleslav v extralize. Po zranění ve čtvrtfinále play-off v uplynulé sezóně ukončil kariéru a vrhl se na post sportovního manažera středočeského klubu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Výborný se svými dětmi, synem Michalem a dcerou Denisou

David Výborný se svými dětmi, synem Michalem a dcerou Denisou | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Stoprocentně bych skončil, akorát se to o měsíc uspíšilo. Jinak bych končil na konci dubna, kdy jsme vypadli s Libercem,“ říká David Výborný.

Nepříjemný okamžik se odehrál v prvním čtvrtfinálovém duelu vyřazovací části extraligy. Boleslavský kapitán schytal po předchozí střele bolestivý úder od Bedřicha Köhlera. Poraněné koleno mu neumožnilo v kariéře pokračovat. U hokeje ale chtěl zůstat. Musel si ovšem zvykat na výraznou změnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

S bývalým hokejistou Davidem Výborným o jeho nové roli v Mladé Boleslavi mluvil reportér ČRo Pavel Petr

„Hlavní změna je v tom, že člověk není každý den na ledě. To je to hlavní, protože člověk byl zvyklý na to, že ráno vstane a jde něco fyzicky dělat. Tato práce je spíš o hlavě a o telefonátech,“ přibližuje Výborný, který v NHL odehrál přes 500 zápasů.

Své místo má nově na novinářské tribuně. Se zápisníkem v ruce sleduje dění na ledě. Přiznává, že shora těch chyb ve hře Bruslařů vidí víc, než přímo z plochy. Ve výrazu jeho tváře ovšem není možné rozpoznat, jak intenzívně vše prožívá.

„Vnitřně to určitě prožívám. Asi to na mě není nějak znát, ale vnitřně to prožívám. Dělám si různé poznámky, které pak s trenéry hodnotíme a používáme je i v práci s videem. Proto se na to seshora rád koukám, a to i na tréninky. Můžu pak klukům říct, jak to vidím z jiného úhlu. To je ta hlavní devíza,“ vysvětluje bývalý hokejista.

Dáš to, vyzývá Jágr fanoušky a chce rozhýbat Česko. Začal 'střeleným holubem'

Číst článek

Rady pětinásobného mistra světa určitě týmu pomáhají. Nemá však ve zvyku své postřehy sdělovat v průběhu zápasu.

Pikantní je, že se v roli sportovního manažera stal David Výborný nadřízeným svého otce Františka, který společně s Marianem Jelínkem mužstvo vede. V kabině se pak potkává s řadou svých, dnes už bývalých, spoluhráčů. Možná ale právě jeho zkušenosti a umění v pravý čas přidat na hlasivkách někomu z jeho následovníků chybí.

„Myslím, že je v týmu spousta starších kluků, kteří si to musí srovnat. Nemají tam jednoho vyloženě starého hráče, ale je jich tam více,“ myslí si Výborný.

K nejzkušenějším patří současný kapitán Jan Hanzlík, další z obránců Marek Trončinský nebo útočníci Petr Vampola s Jakubem Klepišem. Po letech strávených v zámoří, ale také ve Švédsku nebo na českých extraligových kluzištích by se mohlo zdát, že Davidu Výbornému hokejová kariéra chybí. Opak je ale pravdou.

„Taky jsem si myslel, že mi to bude chybět. Po zranění jsem chodil asi měsíc na led do Letňan, ale neměl jsem z toho vyloženou radost. Spíš jsem si otestoval, jestli to koleno bude v pohodě pro veteránský hokej. Od té doby jsem na ledě nebyl a ani mi to nechybí,“ líčí pětinásobný mistr světa.

A možnost v případě nouze boleslavským hokejistům vypomáhat ještě přímo na ledě? To už současný sportovní manažer neřeší.

„Ne, to mě ani nenapadlo,“ dodává David Výborný.

Pavel Petr, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme