Jelení guláš

Není na škodu ochutnat čas od času zvěřinu. Jestli máte zdroj dobrého jeleního masa, tak neváhejte a pořiďte si kousek třeba na guláš. 

Šéfkuchař Josef Nováček z Panského domu v Chotěboři říká, že jelení guláš u nich patří k nejoblíbenějším jídlům.

„Vaří se téměř stejně jako jiné guláše. Na vepřovém sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme rajský protlak, který také orestujeme, aby nebyl kyselý, a přidáme sladkou papriku. Tu restujeme jen krátce, aby nezhořkla, a pak zalijeme hovězím vývarem.“

Do něj je podle Josefa Nováčka dobré přidat červené víno a kuličky jalovce v kovovém sítku, abychom je pak nemuseli z guláše lovit po jedné.

Maso si promasírujeme se solí, pepřem a česnekem a toto nakrájené promasírované maso orestujeme v jiném hrnci, aby se zatáhlo a nepustilo šťávu. Maso vložíme do základu, dusíme 2 – 3 hodiny, a poté ho vyndáme. „Na pánvi si připravíme na oleji jíšku, kterou guláš zahustíme. Mouku necháme pořádně provařit, maso vložíme zpátky a můžeme servírovat,“ dodává kuchař.

Aby byl guláš jako z lesa, doporučuje ještě Josef Nováček ozdobit brusinkami. Podáváme nejlépe s karlovarským knedlíkem.

autor: dak

Související

  • Houbová paštika

    Pokaždé, když se nám v redakčním e-mailu objeví recept od někoho z vás, posluchačů, udělá mi to ohromnou radost, jako třeba ten dnešní na houbovou paštiku. 

  • Grilovací klobásky se zeleninou

    Přemítání nad tím, co zase připravit k obědu nebo k večeři, mi občas pomůže vyřešit nějaká kvalitní uzenina. 

  • Flank steak

    Když se steak správně ogriluje, jde o úžasnou pochoutku. Maso má výraznou lahodnou chuť, je měkké a zasytí i velké jedlíky.