V řecké vesnici se žije stejně jako ve Vyskytné nebo Smrčné, říká český Řek Petros Martakidis

2. červenec 2015

Philoxenia je řecké slovo a znamená láska k cizincům. „To je nejtypičtější řecká vlastnost. Je to národní vlastnost Řeků. To je důvod, proč je v Řecku tak dobře, proč tam rádi jezdíme na dovolenou,“ směje se Petros Martakidis. „Maminka nedávno říkala, že jsem víc Řek než Čech. V Řecku se cítím jako doma, ale stejně doma se cítím tady,“ směje se český Řek z Netína na Žďársku Petros Martakidis.

Jeho rodina pochází se severního Řecka, z podhorské vesničky, nejbližší známé město je Soluň. „Tam se žije stejně jako tady. Ten život není odlišný od života ve Vyskytné nebo ve Smrčné,“ usmívá se Petros.

Do Řecka se vypravte autem, cesta trvá stejně dlouho jako do Chorvatska

Podle něho Češi Řecko ještě pořádně neobjevili. Proč vyrážejí auty do Chorvatska, když mohou úplně stejně vyrazit po vlastní ose do Řecka? „Naposledy jsme byli na poloostrově Pelion, to je podle legendy pravlast Kentaurů, je to zalesněný poloostrov. To je místo, kde se rekreují Atéňané. Krásné, klidné,“ doporučuje Martakidis.

Petros jezdí přes Maďarsko, Srbsko a Makedonii. „Ta cesta netrvá dlouho, je po pěkné dálnici. Teď je parádní obchvat kolem Bělehradu. Ta cesta, když je s malými dětmi, s čokoládičkami a čůráním trvá 15 hodin, sám cestu zvládnu za 12 hodin,“ popisuje své zkušenosti s cestováním do Řecka, ale dodává, že letos byl v Řecku naposledy v únoru a netuší, jak teď cesta vypadá v souvislosti s uprchlíky.

Řecko v zimě vypadá jako Česko na dušičky

Úplně nejradši má Řecko v dubnu a v květnu. „To je všechno zelené a všechno kvete. Ale miluju také podzim, konkrétně září. To zase kvůli jídlu. Jezdím i v zimě, byl jsem o Vánocích. Řecko v zimě vypadá jako Česko na dušičky. Mrholí, je ošklivě, lezavá zima, nevlídno. Ale nepozoroval jsem, že by Řeky počasí nějak rozlaďovalo,“ krčí rameny Petros Martakidis.

Petros Martakidis

Pociťuje v Čechách své balkánské a řecké geny? „To je otázka spíše na mou ženu, ale teď vážně. Nemám žádnou trpělivost, s nikým a s ničím, říkám věci tak, jak jsou. Neumím si dělat moc velké starosti. Zhruba polovinu důležitých věcí v mém životě vypustím a ono se taky nic nestane. To poznáte u všech lidí, co mají něco společného s Balkánem,“ směje se Petros Martakidis.

Řecko je stát, kde už pět let panuje humanitární krize

A jak to vypadá v Řecku těchto dnů? „Trápí mě to, sleduji to. Zprávy, které tady sledujeme, neodpovídají realitě ani z 30 procent. Řecko není bohatou zemí, po které chtějí zaplatit dluh. Řecko je stát, kde už pět let panuje skutečná humanitární krize. Lidi v reálném Řecku mají hlad. Ze střední třídy se za těch pět let stali chudáci, z chudáků se stali bezdomovci,“ komentuje aktuální situaci v Řecku Petros Martakidis.

Ve velkých městech je změna cítit nejvíce. Chudoba se prohloubila zejména tam, kde Řekové nemají šanci se samozásobit. „Opravdu nemají jídlo. Když se podíváte na život ve městech, oni jsou závislí na penězích a těch peněz mají o hodně méně. Prudce se zvýšily ceny. Energie, jídlo, to tam šlo nahoru o 50 %,“ říká Petros smutně.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio