Řekové se bojí dopadů bankovní výluky na turistický ruch

Řekové se obávají dopadů finanční krize na turistický průmysl. Objednávky v letovistcích zatím poklesly především kvůli řeckým turistům. Omezení výběru hotovosti z účtu jim znemožňuje cestovat. Cizích turistů se ale opatření vlády nedotýkají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé se opalují u moře na jednom z řeckých ostrovů Santorini

Lidé se opalují u moře na jednom z řeckých ostrovů Santorini | Zdroj: Reuters

„Naší cestovní kanceláři zatím nikdo neodmítl zájezd do Řecka,“ uvedla Květa Rajchlová, delegátka jedné z českých cestovních kanceláří v letovisku Tolo na poloostrově Peloponés.

Zahraničním turistům bankomaty vydávají hotovost neomezeně. Podle paní Ivety ze Sokolova nemá dění v Řecku na její dovolenou žádný vliv.

„Myslím si, že nás turistů se to netýká tolik jako Řeků. Tím, že sem budeme lítat, Řekům pomůžeme,“ domnívá se paní Iveta.

V zemi jsou nyní banky zavřené. Bankomaty vydávají majitelům řeckých účtů maximálně 60 eur denně, tedy asi 1 600 korun. Tak to má vypadat až do nedělního referenda o podmínkách splátky zbytku záchranných půjček mezinárodním věřitelům.

Opatření přišla poté, co Evropská centrální banka odmítla navýšit řeckým bankám nouzové půjčky, které by vyvážily odliv peněz.

Řekové totiž začali minulou sobotu masivně vybírat peníze z bankomatů, bankám tak mohly rychle dojít peníze. Zemi by pak nejspíš nezbylo nic jiného, než začít v panice tisknout vlastní měnu.

Řekové se bojí o své úspory. Před bankomaty se tvoří dlouhé fronty | Foto: Reuters

Pavel Novák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme