Petice proti silnici, která patrně stejně nebude. V Havlíčkově Brodě v lokalitě Lázničkova stráň

27. září 2017
Zprávy z

Lidé v Havlíčkově Brodě podepisují petici proti obchvatu, který měl vést místem zvaným Lázničkova stráň. Oblast se nachází mezi psychiatrickou nemocnicí a čtvrtí Perknov. Organizátoři petice silnici nechtějí. Kraj Vysočina, coby investor, ale přípravy zastavil, nesežene totiž peníze z Evropské unie. V územním plánu Brodu silnice zůstává.

Kraj Vysočina uvažoval o stavbě severozápadního obchvatu Havlíčkova Brodu. Spojil by výpadovku na Humpolec a dálnici D1 se silnicí na Čáslav a Kolín.

Komunikace by musela překonat řeku Sázavu, elektrifikovanou železnici a pak přejít přes lokalitu zvanou Lázničkova stráň. Jedná se o klidové místo, kam lidé často chodí na procházky, jsou tam také pomníčky připomínající krvavé události na konci války v roce 1945.

Kraj stavbu podmiňoval možností získat dotaci z fondů Evropské unie. „Tuhle akci jsme zatím zastavili, protože už není čas na to získat peníze,“ řekl krajský radní pro dopravu a zároveň havlíčkobrodský zastupitel Jan Hyliš (ČSSD).

Chceme tisíc podpisů

Petice i přes toto ujištění ale existuje a lidé se pod ní podepisují. „Doufáme, že budeme mít kolem tisícovky podpisů, což by pro nás byla veliká satisfakce,“ řekla Českému rozhlasu organizátorka petice Kateřina Dubnová.

Územní plán města

V územním plánu Havlíčkova Brodu ale prostor pro stavbu takové silnice zůstává, i když se její realizace významně oddálila. Lidé z petičního výboru chtějí, aby zastupitelstvo plán změnilo. „Jako zastupitel doporučuji, aby to tam zůstalo,“ myslí si Jan Hyliš.

„Když už by byly ty peníze, tak ať se postaví obchvat z Jihlavy na Humpolec,“ argumentuje Kateřina Dubnová. Jinými slovy – obchvat ano, ale na jiné straně města.

Havlíčkův Brod má v současné době pouze jednu čtvrti obchvatu a to z Kolína směrem na Pardubice. Roky se řeší obchvat z Jihlavy na Pardubice, zatím ale vykupují pozemky. Městem na spojnici dvou vytížených hlavních tras denně projedou desítky tisíc automobilů.

autoři: vpo , mik
Spustit audio