Lochkovský most bez omezení a rekonstrukce D1 v březnu, slíbil ředitel ŘSD

20. prosinec 2012 13:10

20. září před dvěma lety byl slavnostně otevřen Pražský okruh. Už tehdy se objevily informace o tom, že na 46 metrů vysokém Lochkovském mostě jsou problematické sváry. Po necelém roce a půl zkušebního provozu dnes Ředitelství silnic a dálnic oznámilo, že do konce roku převezme okruh od zhotovitelů včetně problematického mostu.

Ředitel ŘSD David Čermák na dnešní brífink s novináři dorazil bezprostředně po jednání se třemi firmami, které most stavěly – Hochtief, Strabag a Bögl & Krýsl.

„Došlo k dohodě s tím, že Lochkovský most bude od zhotovitele přebrán za následujících podmínek: bude prodloužena záruka na statiku mostu o 20 let a bude probíhat monitorování jak jednotlivých indikací ve svarech, tak celkové statiky mostu, a to ze strany zhotovitele i ŘSD. Zároveň bude navýšena bankovní záruka ze strany zhotovitele na potenciální vady, které by mohly vzniknout,“ popsal.

Připomeňme, že jde o špatně těsnící sváry. ŘSD provedlo řadu měření a nechalo si vypracovat hned několik posudků a nyní tvrdí, že most je bezpečný. „Lochkovský most určitě nespadne. Není důvod k žádnému omezení,“ tvrdí ředitel ŘSD.

Rekonstrukce D1 by měla začít v březnu

To jsou dobré zprávy. Motoristy však asi nejvíc zajímá situace ohledně rekonstrukce dálnice D1. Ani tomuto tématu se David Čermák nevyhnul, i když žádné nové informace nezazněly.

„3. ledna příštího roku mají být doručeny nabídky od zhotovitelů. Dosud nepřišly žádné zásadní námitky ani dotazy, proto předpokládám, že tento termín bude platit,“ potvrzuje David Čermák.

Neočekává, že by mělo dojít k napadení výběrového řízení ze strany zhotovitelů a rekonstrukce by měla začít se začátkem stavební sezóny.

„Pokud nedojde k zásadnímu zdržení ze strany zhotovitelů ve smyslu napadání tendru, měla by rekonstrukce začít na počátku března. V mezidobí dojde k proškolení našich lidí, kteří budou na stavbě působit, stejně jako zaměstnanců zhotovitelů. Stavět by se mělo od 1. března, jak to počasí dovolí,“ slibuje David Čermák.

Nové kilometry dálnic

Stavět se začne současně na čtyřech úsecích. Oprava celkem 21 úseků v celkové délce 160 kilometrů od Mirošovic po Kývalku má stát v následujících šesti letech 24 miliard korun.

Ještě jedna dobrá zpráva na závěr. V příštím roce by se mělo otevřít na 40 kilometrů dálnic a rychlostních komunikacích – například v polovině roku dva nové úseky D3 u Českých Budějovic.

autor: pgj
Spustit audio