Na Haiti chybí voda a potraviny. Objevila se i cholera

K lidem v hlavním městě Port-au-Prince se pomoc i šestý den po katastrofě dostává jen velmi obtížně. Situaci z místa popisuje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu. Přesto se podle něj situace mírně zlepšuje, alespoň co se týče provozu na letišti v Port-au-Prince, které pod kontrolu převzala americká armáda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pacienti, Port-au-Prince

Pacienti, Port-au-Prince | Foto: Julie Remy, Lékaři bez hranic

Právě americké působení na letišti v Port-au-Prince nenechává ostatní státy chladnými. Britský Guardian si například všímá sporu mezi Američany, Francií a Brazílií. Oba země podaly protest proti USA a tvrdí, že si malé letiště zabraly pro sebe. Haitská vláda přitom správu letiště na Američany převedla.

Čas, organizace, voda a potraviny jsou hlavní věci, které se stále nedostávají obyvatelům Haiti. Ti zápasí s následky úterního zemětřesení. Zatím bylo podle údajů haitské vlády pohřbeno sedmdesát tisíc obětí, odhady skutečného počtu se stále pohybují mezi sto až dvě tisíci. Většina jich ovšem zůstává pod troskami zřícených domů.

O situaci na Haiti se během víkendu přesvědčili americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová a generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Dnes má dorazit s humanitární zásilkou bývalý americký prezident Bill Clinton, jenž je zvláštním vyslancem OSN pro Haiti.

"Letiště v Port-au-Prince už není tak plné. Mohou tu přistávat letadla," popisuje z místa zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Polák. Pomoc teď podle něj přichází také ze sousední Dominikánské republiky. "Konvoje doprovázejí vojáci Spojených národů v modrých přilbách," upřesňuje Polák.

Ani haitská vláda nemá kde zasedat, státní budovy jsou v troskách, a tak se vláda schází k jednání na dvoře policejní stanice. Prezident René Préval na policejní stanici dokonce bydlí.

Haiťané ani záchranáři se nevzdávají naděje na to, že pod troskami jsou i po šesti dnech živí lidé. "Viděl jsem americké záchranáře, kteří se pokoušeli vyprostit ještě přeživší ze zříceného supermarketu," říká Polák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímé svědectví zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu Pavla Poláka z Haiti.

Lidé, kteří přežívají na ulicích, jsou ale zoufalí a napětí stále stoupá. Přišly první zprávy o tom, že do davu rabujících lidí střílela haitská policie a jednoho muže zabila. Chybí především voda a objevily se první informace o choleře.

"K rabování dochází především v místech, která jsou postižená nejvíce. Ti lidé skutečně nemají nic. Oni se chtějí najíst, napít. Bude potřeba zajistit pitnou vodu, a to v co největším možném měřítku," dodává zvláštní zpravodaj.

Čísla sbírkových účtů:
Lékaři bez hranic: 2101050700/2700, V.S. 111
Člověk v tísni: 40954095/0300, bez V.S.
Charita: 35-1868350237/0100, V.S. 99999
ADRA: 40284028/0300, V.S. 391
Český červený kříž: 222826/5500, bez V.S.

Přispět můžete i prostřednictvím dárcovských SMS a to ve tvaru DMS HAITI nebo DMS SOSHAITI nebo DMS ADRA, na čísle 87777.

Dana Votýpková, Tomáš Pavlíček, Pavel Polák, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme