Chile zesiluje pátrání po obětech ničivého zemětřesení

Záchranáři v Chile stále doufají, že po víkendovém zemětřesení najdou v troskách budov ještě živé lidi. Počet obětí ničivých otřesů a následné vlny tsunami ale stále stoupá. Podle nejnovější bilance si přírodní katastrofa vyžádala 799 lidských životů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky zemětřesení v Chile.

Následky zemětřesení v Chile. | Foto: AFP

Víc než otřesů se teď bojíme kriminality, ozývá se z některých postižených oblastí. Chilská vláda proto stále vyzývá své občany ke klidu.

Zamezit rabování má až 14 tisíc povolaných vojáků. Ti už zadrželi desítky lupičů. V Concepciónu a dalších městech platí noční zákaz vycházení.

I přes veškerou snahu je humanitární pomoc minimální. Kvůli bezpečností hrozbě, ale i zničeným silnicím a strhaným mostům se ji daří do míst dopravit jen pomalu.

Jisté selhání už přiznala i vláda prezidentky Michelle Bacheletové. Ta připustila, že kabinet podcenil rozsah škod a zprvu odmítal nabídky solidarity ze zahraniční

Do Chile už míří i pomoc z Česka. Humanitární organizace ADRA poslala 200.000 korun. Sbírkové konto spustil i Červený kříž.

Marika Táborská, Lubica Bergmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme