Emirát Abú Zabí půjčil 10 miliard dolarů na záchranu Dubaje

Dubaj dostala od sousedního emirátu Abú Zabí deset miliard dolarů na splácení svých dluhů. Ty se odhadují až na sto miliard dolarů. Záchrannou půjčku oznámila dubajská vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dubaj, Spojené arabské emiráty

Dubaj, Spojené arabské emiráty | Foto: Clemens

Emirát byl uplynulých letech synonymem luxusního života a odvážných stavebních projektů. Nedávno ale dubajská vláda připustila, že není schopná splácet peníze, které si na tento rozvoj půjčila v zahraničí.

Abú Zabí poskytl Dubaji peníze na splacení těchto závazků. Čtyři miliardy dolarů mají padnout na uhrazení dluhů státní společnosti Dubai World. Pomocná půjčka mezi oběma emiráty je přitom bezúročná a má se řídit zásadami islámského bankovnictví.

Dubajské úřad vydaly uklidňující prohlášení, podle kterého splní veškeré závazky a budou postupovat podle mezinárodních zvyklostí. Zpráva o záchranné injekci se také ihned odrazila na světových finančních trzích. V samotné Dubaji burza po týdnech propadů okamžitě posílila o deset procent.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme