V thajské metropoli protestuje 150 tisíc stoupenců opozice

V ulicích Bangkoku jsou desetitisíce příznivců expremiéra Tchaksina Šinavatry, na bezpečnost dohlíží na 50 tisíc policistů a vojáků. Thajská opozice žádá odstoupení premiéra a nové volby, v opačném případě hrozí protestními pochody ke klíčovým úřadům země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Thajská opozice demonstruje v ulicích Bangkoku

Thajská opozice demonstruje v ulicích Bangkoku | Foto: AFP

Opozice vyšla do ulic jen dva týdny poté, co soud rozhodl o zabavení 1,4 miliardy dolarů patřících Šinawatrovi. K pokračování odporu je ze zahraničí vyzval i sám expremiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Bangkoku sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

Předseda vlády Apchisit Vedžadžíva v rozhlasovém projevu oznámil, že požadavkům na odstoupení nevyhoví a také nerozpustí parlament. Nové volby by podle něj klid zemi nepřinesly.

Bezpečnostní jednotky jsou v pohotovosti, armáda má pravomoci zasáhnout. Apchisit Vedžadžíva ale řekl, že k vyhlášení výjimečného stavu nedojde.

O situaci se od premiéra nechal informovat i panovník Ráma IX. Král má stále úctu drtivé většiny obyvatel Thajska bez ohledu na to, zda patří do tábora červených, tedy stoupenců Tchaksina Šinawatry sesazeného vojenským pučem v roce 2006, nebo takzvaných roayalistů, nosících žlutá trička.

Desítky zemí varují před cestami do Bangkoku

Před cestami do Thajska už své občany varovalo 35 zemí, některé cestovní kanceláře, například z Hong Kongu, přestaly zájezdy do thajské metropole prodávat.

Thajci se ale k turistům chovají vždy dobře, bez ohledu na to, ke kterému z obou znepřátelených táborů patří. Navíc hlavní letoviska se nacházejí na jihu země, kde panuje naprostý klid.

Podobná situace nastala v Thajsku i před rokem. Tehdy došlo při protestech opozice v Bangkoku k násilnostem, nejméně dva lidé zahynuli a více než sto jich utrpělo zranění. Pořádek musela nastolit až armáda.


Robert Mikoláš, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme